12 způsobů, jak zklidnit hyperaktivní mysl – 1. část

Stává se vám, že ležíte v posteli, snažíte se usnout, ale vaší myslí proudí konstantní proud myšlenek? Nutí vás mysl celý den o něčem bez přestávky přemýšlet?

Zákon přitažlivosti

Podle zákona přitažlivosti v životě dostanete to, co je předurčeno ve vaší mysli. Produkuje-li vaše mysl neustálé chaotické myšlenky, pak je to to, co budete přitahovat do svého života. Dokonce i ve světě snů se vaše myšlenky a obavy odrazí.

Únos introvertní mysli

Ocitáme se ve společnosti, která klade ego a materialismus nad všechno ostatní, takže spoustu lidí o všem ostatním a všech ostatních přestalo přemýšlet. Naše vlastní mysl byla unesena mainstreamem, který líčí fiktivní postavy, které vedou smyšlené životy, o kterých si mnoho lidí myslí, že je podle nich třeba žít.

Odhaduje se, že přibližně 75 % populace jsou extroverti a prakticky všechny televizní programy jsou zaměřeny na posílení zájmu lidí jen o sebe samé a zároveň lidi odrazují od hledání odpovědí, což je klíčovým rysem introvertů.

Carl Jung definoval extroverzi jako "typ postoje vyznačující se koncentrací zájmu na vnější předmět" (vnější svět) a introverzi jako "typ postoje vyznačující se koncentrací na subjektivní psychické pocity a stavy" (zaměření na něčí vnitřní psychické aktivity).

Zmnožení iracionálních myšlenek

Tím, že mainstreamová média ovlivňují naše myšlenky a představy, vytváříme iracionální myšlenkové procesy založené na zcela fiktivních myšlenkách, předpokladech a obrazech. To je důvod, proč se nikdy nebudete cítit dobře poté, co jste zhlédli večerní zprávy. Ty fungují jako na strachu založená propaganda navržená tak, aby nás udržovala v nižších myšlenkových vzorcích.

Dokonce i když se nedíváte na zprávy, ale stále sledujete své oblíbené televizní programy, působí na vás televizní reklamy, které vám ukazují skupiny extrovertů vedoucích fiktivní život, který se vám mainstreamová média snaží prodat. Samozřejmě, že mají tito aktéři většinou nadprůměrný vzhled, který vám říká "Pokud si koupím tento výrobek, pak budu krásná a bude mít velkou skupinu krásných přátel."

Co vám tyto reklamy říkají je to, že nejste dost dobří, jako lidé v televizi, což posiluje vaši hyperaktivní mysl, aby se snažila porozumět těmto rozdílům, které ve skutečnosti vůbec neexistují.

Čas jsou peníze, peníze jsou ČAS

Všichni jsme stokrát slyšeli výraz "čas jsou peníze." Na podvědomé úrovni přijímáme tuto premisu jako realitu, což do naší mysli vnáší další zmatek. Začínáme se omlouvat za to, že jsme si našli čas vyrazit do přírody či meditovat. Tato poučka je stejný nesmysl jako vše, co se nám v mainstreamových médiích snaží prodat.

Sociální úzkostné poruchy

Někdy je příčinou sociální úzkostné poruchy hyperaktivní mysl. V tomto scénáři člověk může cítit, jako by byl neustále souzen ostatními. Pokud jste jedním z těch lidí, pak si buďte jistí, že když někdo soudí někoho jiného, tak si je sám v sobě nejistý tím, za co soudí jiné. Jinými slovy odvrací pozornost od sebe a projektuje ji na ostatní. To je jeho problém, ne váš! Nejlepší způsob, jak to vyřešit, je ze sebe udělat zrcadlo, které se odráží všechny negativní myšlenkové vzory jiných lidí a odráží je zpátky na ně. Tím už nebudete absorbovat nejistoty, které do vás okolí promítá.

12 způsobů, jak zklidnit hyperaktivní mysl

1. Odstraňte nepořádek

Nejjednodušší způsob je odstranit nepořádek. Jaké jsou motivy vašich hyperaktivních myšlenek? Mnohé z nich se vztahují k problematice peněz a naší ekonomické podřízenosti. Možná je čas na změnu zaměstnání nebo čas najít si práci, která vás opravdu bude bavit. Nejjednodušší způsob, jak to zjistit, je zeptat se sami sebe: "Kdyby neexistovala žádná taková věc jako peníze, co bych dělal(a) se svým životem?" Snažte se najít způsoby, jak to dělat, i když to znamená, že budete dělat práci, kterou nesnášíte, zatímco tu novou budete dočasně dělat bokem. Nejhorší scénář je, že jste strávili čas děláním něčeho, co děláte rádi a snažili jste se odstranit nepořádek z hyperaktivní mysli. Nejlepší možný scénář je, že najdete způsoby, jak z toho, co vás baví, získat příjem, a bude moci opustit své současné zaměstnání.

2. Přestaňte sledovat televizi

Televize je nejvyšší forma kontroly mysli a hraje velkou roli v tom, co si myslíme a jak vnímáme život. Váš celý myšlenkový proces o tom, kdo jste, co byste měli nosit, co můžete poslouchat, co jíte nebo pijete, atd. ... je manipulován prostřednictvím mainstreamových médií. Vaše hyperaktivní mysl bude i nadále zpracovávat, soudit, srovnávat a porovnávat to, co se prodává jako "skutečnost", a to, co je skutečně reálné. Pokud se budete i nadále dívat se na televizi, pak budete i nadále přijímat falešný pocit reality, který bude podporovat vaše současné myšlenkové procesy a nedá vám v klidu spát. A i když usnete, budou vaše sny ovlivněny mediálními myšlenkovými vzory. Jakmile se naučíte svou mysl vyčistit, zjistíte, že vaše sny už nebudou založeny na strachu a že mohou být prorocké.

3. Meditujte

Jedna z největších výmluv, které lidé udávají jako důvod, že nemohou meditovat, je to, že nemají čas.

Statistika říká, že lidé v současné době mnohem raději sledují televizi, než aby navštěvovali své přátele a sousedy. To také znamená, že jsou mnohem raději pasivní, ovládaní televizí, než aby využili čas konstruktivně – meditací.

Další výmluva, proč lidé nemeditují, je, že mají hyperaktivní mysl a nejsou schopni potlačit dotěrné myšlenky.

Existuje mnoho různých stylů meditace, takže je třeba experimentovat s co nejvíce druhy. Snažte se buď metodu, která pomůže k odstranění nepořádku, najít, nebo nějakou, která zajistí "vnitřní klid", vytvořit.

Meditace, kterou doporučuji pro lidi s hyperaktivním mysli, se nazývá "Meditace otevřených očí", při které umístíte dva předměty asi 6 metrů od sebe, a zatímco se na oba dva tyto objekty budete snažit soustředit, vaše mysl nebude schopna zpracovávat jiné myšlenky. Doporučuju vydržet více než 5 minut, protože mnoho lidí se příliš rychle a snadno vzdá.

Pokračování příště :-)

Přeloženo z: http://www.trulymind.com/12-ways-to-calm-the-overactive-mind/

Autor: Gregg Prescott