Tipy pro jarní praxi jógy

Díky tomu, že je jóga tak variabilní, dá se její praxe přizpůsobovat různým okolnostem. Pojďme se podívat, jak můžeme svoji praxi sladit s jarním obdobím.

Jaro přináší osvěžující a oživující energii. Příroda začíná kvést a kolem nás se probouzí nový život V souladu s touto energií můžeme praktikovat i jógu. Zde je několik tipů:

Ranní jóga

Jaro je ideální dobou pro dřívější start do dne. Pokud začnete pozdravem slunci nebo jinou ideálně dynamickou sestavou, rozproudíte energii a snáze se vám naskočí do denního koloběhu.

Záklonové pozice

Po zimě, kdy jsme byli více schoulení do sebe, je čas se otevřít světu. Zahrňte proto do své praxe jógy více pozic, které podporují otevření hrudníku a pohyblivost páteře. Pomohou vyrovnat se s jarní únavou a posílit spojení s energií probouzející se přírody.

Energizující dýchání

Pránájáma patří neodmyslitelně k běžné praxi jógy. Techniky jako nádí šódhana nebo kapalabháti jsou pro jarní měsíce obzvlášť vhodné, protože očišťují a povzbuzují celé tělo.

Meditace v přírodě

Kromě fyzické praxe jógy si udělejte čas i na meditaci venku v přírodě. Pobyt na čerstvém vzduchu a spojení s přírodou může posílit vaši jógovou praxi a přinést vám klid a rovnováhu.

Jóga je flexibilní a můžete ji upravit podle svých potřeb a preferencí. Důležité je naslouchat vždy svému tělu a přizpůsobit svou praxi tak, aby vám co nejlépe sloužila.