Jak využívat techniky všímavosti při práci v kanceláři

Kancelářská práce je mnohdy velmi nudná, monotónní a je svým způsobem fyzicky náročná, protože naše tělo není stavěné na tak dlouhé sezení na židli.

Pro práci s tělem, aby to zvládlo a nebolelo, existuje mnoho cviků. I příznivci jógy na tento problém zareagovali a vznikla celá řada sestav nazývaných office jóga. Jedná se o základní protažení, které zvládnete i na malém prostoru, bez podložky a v běžném oblečení.

Co je také velmi namáhané při práci v kanceláři, jsou oči. Dlouhé koukání do papírů a v dnešní době hlavně do monitorů, není pro oči přirozené. Ty jsou zvyklé neustále zaostřovat na různé vzdálenosti, vnímat různé barvy, občas se jen tak dívat "do blba". I v tomto případě můžete využít doporučení jógy očí. Zkuste si občas pár cviků na oči, na chvilku je zavřete nebo se jen tak podívejte z okna, ať zmírníte zátěž, kterou na ně kladete dlouhým koukáním do obrazovky.

Kancelářskou prací netrpíme jen fyzicky, ale i mentálně. I tady nabízí jóga celou řadu cvičení, která jsou ve své podstatě velmi podobná technikám mindfulness. Zde je pár tipů, co lze dělat pro uvolnění a duševní pohodu i během pracovního dne:

Dechová cvičení

Zaměřte se na svůj dech a vědomě ho sledujte. Můžete si v pravidelných intervalech udělat krátkou přestávku a soustředit se na několik hlubokých dechů. To vám pomůže zklidnit mysl a uvolnit napětí.

Pauzy na meditaci

Využijte krátké přestávky k meditaci. Zavřete oči, sedněte si pohodlně a soustřeďte se na svůj dech. Můžete si vybrat nějakou meditační techniku, která vám nejlépe vyhovuje, jako například pozorování dechu nebo skenování těla.

Vědomé stravování

Během oběda nebo svačiny si dejte chvíli na to, abyste se plně zaměřili na jídlo. Pozorujte chutě, vůně a texturu jídla. Pomalu žvýkejte a prožívejte každou sousto. Tímto způsobem se můžete zbavit stresu a lépe si vychutnat jídlo.

Přítomnost při práci

Místo toho, abyste přemýšleli o minulosti nebo plánovali budoucnost, zaměřte se na současnou úlohu. Plně se angažujte v tom, co právě děláte, a buďte si vědomi každého kroku a detailu. Tímto způsobem můžete snížit stres a zvýšit svou efektivitu.

Organizace pracovního prostoru

Udržujte svůj pracovní prostor čistý a dobře organizovaný, protože nepořádek může vyvolávat stres. Pokuste se vytvořit harmonické a příjemné prostředí, které vám pomůže uvolnit se a soustředit se.

Pamatujte, že mindfulness je dovednost, kterou lze rozvíjet a trénovat. Pravidelná praxe a trpělivost jsou klíčové pro dosažení uvolnění a klidu i v pracovním prostředí.