Vyrazte na všímavou procházku

Všímavá procházka se zaměřuje na plné a vědomé vnímání přítomného okamžiku a prostředí kolem sebe. A právě podzimní čas, kdy je příroda krásně zbarvená, je pro takovou procházku ideální.

Mindfulness, často označovaný jako "vědomí" nebo "všímavost", je psychologický koncept a technika, která zdůrazňuje schopnost soustředit se na přítomný okamžik bez soudů nebo hodnocení. Taková všímavost je běžnou součástí i praxe jógy. Když tento koncept spojíte s procházkou v přírodě, získáte všímavou procházku, což je způsob, jak plně vstřebat krásu přírody a zlepšit své duševní i fyzické zdraví.

Během všímavé procházky v přírodě se snažíte soustředit na všechny smysly a vnímat prostředí kolem sebe. Na co se můžete zaměřit?

  • Vnímání zvuků: Posloucháte zpěv ptáků, šumění listí ve větru, praskání větví pod nohama a další zvuky přírody. Snažíte se vnímat tyto zvuky bez toho, abyste nad nimi uvažovali.
  • Vnímání vůní: Dýcháte čerstvý vzduch a vnímáte vůně lesa, květin, země a dalších přírodních vůní. Opět se snažíte o plné vnímání bez rozptylování.
  • Vnímání doteku: Cítíte textury stromů, trávy, kamínků a dalších povrchů. Snažíte se vnímat hmatem a uvědomovat si doteky.
  • Vnímání pohledu: Díváte se na krásu přírodního prostředí kolem sebe. Pozorujete barvy, tvary a pohyby, aniž byste hodnotili nebo posuzovali.
  • Vnímání pohybu: Vnímáte pohyb svého těla při chůzi a pohybu v přírodě. Snažíte se být plně přítomní ve svém pohybu.

Celý koncept všímavé procházky v přírodě je o tom, že se snažíte odložit myšlenky na minulost a budoucnost a zaměřit se na okamžik "tady a teď". Tato praxe může vést k uvolnění stresu, zlepšení nálady a zvýšení pozornosti. Současně vám umožňuje hlouběji se spojit s přírodou a ocenit její krásu.

Vědomá procházka v přírodě je spojením všímavosti a přirozeného prostředí, které nám může pomoci najít rovnováhu a harmonii mezi naším vnitřním stavem a vnějším světem. Je to účinný způsob, jak se odreagovat od hektického životního tempa a najít klid a posílení právě v přírodě.