7 ranních jógových pozic pro energii na celý den

Stačí 10 minut ranní jógy a energie ve vašem těle se po celý den nezastaví. Tato sestava je určená pro přivedení těla a mysli do denního rytmu a rozproudění krve a energie v těle.

U každé asány je uveden doporučený počet dechů, nicméně přizpůsobte ho svým potřebám.

Pozice dítěte (Balasana)

Začínáme v kleče na kolenou. Sedneme si dozadu na paty a celé tělo položíme dolů - hrudníkem na stehna. Čelo položíme na podložku, ruce máme položené volně dozadu podél těla, dlaněmi nahoru. V jednodušší verzi můžeme ruce složit pod čelo. Zhluboka se nadechneme nosem a pozorujeme, jak se hrudník rozšiřuje dozadu a žebra otevírají. S výdechem nosem pozorujeme, jak zadek dosedá na kotníky a jak se páteř jemně protahuje ohnutím přes stehna. V pozici vydržíme 5-10 dechů.

Pozice kočky/krávy (Bidalasana)

Z dítěte se postavíme na kolena a dlaně s nataženýma rukama. Zápěstí pod ramena, kolena přímo pod kyčlemi. Dlaně zatlačíme do podložky tak aby lopatky byly roztaženy. Při nádechu se podíváme dopředu a co nejvíce vzhůru, jak nám to krk dovolí. Kostrč nyní míří do nebe. Při výdechu nosem stáhneme bradu k hrudníku a maximálně se vyhrbíme, až kostrč míří k podlaze. S dechem pokračujeme v pohybech a pozorujeme, jak je celá páteř při pohybu jemně masírovaná. Celou dobu se snažíme loketní jamky držet proti sobě. Pozice opakujeme během 5 dechů.

Pozice psa (Adho Mukha Svanasana)

Dlaně na podložce roztáhneme šířeji než ramena, prsty u nohou zaboříme do podložky a zvedeme zadek vzhůru. Ruce natáhneme, hrudník přitahujeme dovnitř k nataženým nohám, chodila stočíme mírně k sobě a maximálně roztáhneme prsty u rukou. Ramena točíme ven od uší, kolena mírně ohnutá a střídavě došlapujeme patami na zem. Vydržíme 5-10 dechů.

 

Velbloud (Ustrasana)

Jemná pozice pro otevření hrudníku a srdeční čakry, kterou provádíme buď s dlaněmi na bedrech nebo s držením za paty, je velice osvěžující pro celé tělo. Největším benefitem velblouda je, že otevírá přední část těla. Pozornost zaměříme na protahování přední strany stehen a těla. Díky protažení trupu a plic můžeme při této pozici naplnit nejposlednější plicní sklípky, na které se jinak nedostane. Vydržíme 5-10 dechů.

Předklon ve stoje (Uttanasana)

Z velblouda položíme dlaně před sebe na podložku a vykročíme nohama k rukám. Tělo i hlavu volně vyvěsíme. Pokud je napětí v bedrech a nohách snesitelná, pokusíme se propnout nohy v kolenou. S nádechem pozorujeme, jak dech plyne podél páteře, s výdechem přibližujeme vyvěšenou hlavu směrem k nohám, rukama se držíme na kotníky. V pozici jsme 10 dechů.

 

Pozice trojúhelníku (Trikonasana)

Ze stoje se rozkročíme asi na délku nohy. Zadní nohu vytočíme ven do pravého úhlu. Rozpažíme ruce aby byli rovnoběžně se zemí S nataženými pažemi se nakloníme k přední noze, obě nohy natažené, paže v jedné linii. Při dosažení maximálního úklonu se s nataženými pažemi ukláníme k druhé noze. Hrudník zůstává otevřený, tělo protažená. Při krajním úklonu pohled směřuje vzhůru k palci natažené paže. Na každé straně spočineme 5 dechů.

 

 

Pozice židle (Utkatasana)

Začínáme ve stoje s nohama u sebe nebo na šířku boků. Z této snižujeme tělo dolů, jako když si sedáme na židli. Zvedneme paže k uším a vypneme hrudník. Utkatasana v Sanskrtu znamená "pozice síly" a jedná o skvělou pozici pro ranní cvičení. Aktivizuje velké svaly nohou a páteř. 

Přejeme příjemné cvičení a dny plné energie.