Santóša neboli spokojenost

Druhou nijamou (druhý stupeň Rádžajógy) je santóša, spokojenost. Zdá se jednoduchá, kdo z nás je ale opravdu stále spokojený? Lidskou přirozeností bohužel je spokojenost nevnímat, uvědomujeme si až to, kdy spokojení nejsme. A to se děje většině z nás poměrně často.

Vracíme se do minulosti a vzpomínáme jen na to dobré. Nebo se díváme do budoucnosti a doufáme, že se vše zlepší. Co ale teď? V přítomném okamžiku? Jsme spokojení? Prožíváme štěstí a spokojenost s tím, co je a jak to je, právě TEĎ? Pokud ano, je velmi důležité si tento pocit uvědomit a procítit, abychom se k němu mohli vracet.

Santóša nás učí přijímat to, co je, a hledat na všem to pozitivní. Čelit životním překážkám, i když mohou být mnohdy velmi kruté. Jóga pracuje s karmou, což nám pomáhá přijímat těžkosti. Nic se neděje náhodně. Můžeme nést následky svých minulých činů, ale naše chování a myšlení právě teď určuje, co bude dál.

Ať už se kolem nás děje cokoliv, je důležité aktivně konat v duchu všech jam a nijam, vnitřní spokojenost a harmonii nevyjímaje. Je třeba být spokojený s tím, co v tuto chvíli máme. Tato spokojenost vede k tomu, že nevytváříme negativní myšlenky a pociťujeme vnitřní mír a radost.

Jak se píše v Pataňdžaliho Jógasútře: "Nejvyšší štěstí vychází ze spokojenosti."