Jarní úklid ve vlastní hlavě

Jaro symbolizuje nový začátek. Tak, jako příroda v zimě spí a na jaře se začíná probouzet, tak i my máme tendenci být v zimě v útlumu a na jaře začít nově a lépe. Uklízíme svoje domovy a zahrady. Větráme, čistíme, vyhazujeme.

Náš jarní úklid se většinou týká prostoru okolo nás. Máme tu ale i svůj vnitřní svět a tam je úklid potřeba také, mnohdy více, než v tom vnějším.

Nepořádek v nás, ať už se týká více fyzického těla nebo naší mysli, nás tíží a stahuje. Opakování stále stejných nefunkčních vzorců, přehrabování se v minulosti, lpění na vztazích, které dávno nefungují. To je jenom pár příkladů z našeho vnitřního myšlenkového nepořádku, který nás tíží, bere energii a neumožňuje změnu. Ve chvíli, kdy se ho zbavíme, vytvoříme prostor k růstu a spokojenosti.

Prostředkem, jak můžeme ve své hlavě uklidit, je meditace. Jakákoliv všímavá praxe nám pomáhá odstranit nepořádek v mysli. Praxe meditace sama o sobě pomáhá utřídit miliony smyslových zážitků, které každý den přijímáme, ale zkusme pro jednou jít o kousek dál a záměrně se zbavme těch starých myšlenek a vzorců, které zatemňují naše vnímání.

Pokud máte svoji vlastní meditační praxi, držte se jí. Pokud ne, můžete pro začátek využít třeba náš kalendář všímavosti, který vám každý den po dobu jednoho měsíce dá inspiraci, jak být v přítomnosti.