7 nutričních nedostatků, které způsobují deprese a poruchy nálad

Deprese a poruchy nálady jsou dnes zničujícím zdravotním problémem. Když s ním jdete za svým lékařem, pravděpodobně odejdete s předpisem na některý z populárních druhů antidepresiv. Většina lékařů nezkoumá nutriční či metabolické nedostatky, které mohou být "skutečnou příčinou" deprese. Pacienti nemají tušení, proč se cítí tak hrozně, nebo kde začít hledat odpověď. Očekávají, že řešení za ně najde lékař. Nejjednodušší cestou jsou léky, které ale mají spousty vedlejších účinků.

Pokud trpíte depresí nebo poruchou nálady, může vám chybět některá/některé z níže uvedených živin. Lékaři předepisují psychofarmaka na základě informací, které získávají od jejich distributorů a které často nejsou úplné. Vedlejší účinky těchto léků jsou často zamlčovány.

# 1: Nedostatek zdravých potravin aneb Junk Food

Skládá se váš jídelníček z cukrů, nezdravých potravin, limonád nebo polotovarů? Stává se vám často, že na jídlo prostě zapomenete? Pokud trpíte depresí nebo poruchou nálady, začněte si psát deníček o tom, co každý den sníte. V něm pak najdete odpovědi na vaše zdravotní problémy. Váš nákupní košík a lednice vypráví příběh o vašem zdravotním stavu.

Můj manžel pracuje jako pokladní v Tescu. Lidé plní vozíky přeslazenými cereáliemi, chipsy, sladkostmi, limonádami, instantními potravinami a polotovary. Na nákupním seznamu klasického zákazníka existuje jen velmi málo čerstvé zeleniny nebo ovoce. To je důvod, proč je tolik lidí obézních, v depresi a trpí cukrovkou. Pokud se vám v životě moc nevede, nezdravé jídlo to rozhodně nevyřeší.

# 2: Nedostatek omega-3 mastných kyselin

Ty se nacházejí v potravinách, jako jsou ryby a konopný olej. Nedostatek omega-3 mastných kyselin, nebo nerovnováha mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami může být jedním z faktorů, které přispívají k depresi nebo úzkostem. Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité pro funkci mozku a pozitivní pohled na život.

# 3: Nedostatek vitamínu D

Ten je důležitý pro fungování imunitního systému, zdravé kosti a mozek. Nejbohatším zdrojem přírodního vitamínu D je sluneční světlo. V roce 2013 byly zveřejněny výsledky rozsáhlého výzkumu, který analyzoval více než 18.000 britských občanů. Vědci zjistili, že u většiny pacientů s depresemi a panickými poruchami byl přítomen nedostatek vitaminu D.
Ukázalo se, že u lidí, kteří trpí nedostatkem vitamínu D, je pravděpodobnost rozvinutí deprese mnohem větší. Nedostatkem vitamínu D nejvíce trpí senioři a lidé, kteří pracují dlouhé hodiny v kanceláři.

# 4: Nedostatek vitamínu B

Výzkumy z neuropsychiatrie potvrdily souvislost i mezi depresemi a nedostatkem vitamínu B. Denně bychom si měli dopřát alespoň 25 mg od každého druhu tohoto vitamínu.

# 5: Nedostatek zinku, kyseliny listové, chromu a železa

Dnešní potraviny jsou často bohužel velmi chudé na důležité minerály a stopové prvky.

# 6: Nedostatek jódu

Jód je nezbytný pro správnou funkci štítné žlázy. Štítná žláza, která je součástí endokrinního systému, je jednou z nejdůležitějších žláz v těle. Ovlivňuje všechny funkce organismu, včetně tělesné teploty, imunitní funkce a funkce mozku. Jód je obsažen v potravinách, jako jsou mořské ryby, brambory či brusinky.

# 7: Nedostatek aminokyselin

Existuje 9 nezbytných aminokyselin, které tělo neumí vyrábět. Proto mu je musíte dodávat. Aminokyseliny se nacházejí v mase, vejcích, rybách, fazolích, semínkách a ořeších. Ne všechny uvedené potraviny obsahují všech devět aminokyselin, proto je třeba tělu dopřávat od každé trochu. Mozek dané aminokyseliny využívá k výrobě neurotransmiterů potřebných pro správnou funkci mozku.

Co jsou neurotransmitery a jaký mají vliv na deprese?

Aby mozek správně fungoval, potřebuje správnou rovnováhu neurotransmiterů. Některé neurotransmitery mozek uklidňují, jiné rozrušují. Jejich bilance v mozku vytváří stabilitu emocí a myšlení. Deprese a jiné psychické poruchy jsou způsobeny nerovnováhou transmiterů. Dopamin, noradrenalin a GABA jsou tři důležité neurotransmitery, jejichž nedostatek deprese vyvolává.

Současná medicína je založená hlavně na lécích a to je hlavní důvod, proč mnoha lidem nejsou jejich problémy správně diagnostikovány. Ve farmaceutickém průmyslu jde hlavně o byznys, kam nespadají doplňky stravy, ale právě jen léky. To je smutný stav našeho systému zdravotní péče. Je třeba převzít kontrolu nad svým zdravím a vyhledat lékaře, jehož cílem je komplexní a preventivní medicína.

Přeloženo z: http://yoganonymous.com/research-7-nutritional-deficiencies-that-cause-depression-mood-disorders/