Energií nabité potraviny

Ať už trénujete na maratón nebo cvičíte jógu, některé cíle se zkrátka nemění. Sem patří i snaha najít zdravé způsoby, jak zvýšit energii, vytrvalost a podpořit jejich využití. Prozkoumali jsme nejnovější výsledky výzkumu, který měl za úkol identifikovat potraviny, které umí „dobít baterky" a navíc dobře chutnají. Zvyšte svou energii a vytrvalost s pomocí těchto přírodních zdrojů:

 

Řepa

Nové studie ukazují, že dusičnany obsažené v této rubínově červené kořenové zelenině vám pomohou rozšířit cévy a zvýšit přísun kyslíku do pracujících svalů.

Jablka

Nedávné průzkumy naznačují, že quercetin, silný antioxidant, kterýse v jablkách nachází, zlepšuje výkon a vytrvalost.

Sladké brambory

Díky svému vysokému obsahu sacharidů jsou sladké brambory dodavatel přírodní energie poskytovatel i při dlouhotrvajících tréninzích. A navíc, jejich sladká dužina je bohatá na imunitu stimulující vitamin A.

Qinoa

Populární jihoamerická obilovina obsahuje energii nabíjející komplex sacharidů a hořčík – tedy základní minerál považovaný za klíčový prvek v energetickém metabolismu.

Jogurt

Díky optimální rovnováze bílkovin a sacharidů je jogurt hvězdným palivem hlavně pro fázi rekonvalescence, tedy po cvičení. Zvolte nejlépe neochucen jogurt řeckého stylu – má více proteinů a žádné rafinované cukry.

Čočka

Tato skromná luštěnina je plná železa, které má, dle nedávných výzkumů na Cornell University nedávno bylo zjištěno, zcela zásadní význam pro sportovní výkon.