Feel-Good Foods

V této době už není tajemstvím, že to, co jíte, dlouhodobě ovlivňuje váš zdravotní stav. Ale potraviny mohou mít bezprostřední vliv také na vaši náladu, na to, jako se vám bude spát, kolik budete mít energie atd. Zdravá, dobře vyvážená a pestrá strava může znamenat rozdíl mezi protrpěným dnem a dnem, který prožijete nabití energií a dobrou náladou.

Chcete-li porazit únavu, ujistěte se, že máte dostatek železa

Plánovali jste odejít z práce brzy, abyste stihli lekci jógy, která začíná v pět, ale už ve čtyři jste zralí na to si zdřímnout? Na vině může být nízký obsah železa. Jeho nedostatkem trpí až 16 % žen. Železo transportuje kyslík po celém těle a do svalů. Pokud ho máte málo, cítíte se bez energie a rychle vám dochází dech.

Dopřávejte si celozrnné cereálie (jeden hrnek může obsahovat 45 procent potřebné denní dávky železa), a luštěniny (šálek vařené čočky poskytuje více než třetinu denní dávky.)

Vstřebávání železa výrazně podporuje vitamín C, brání mu naopak čaj, káva či víno.

Chcete-li lépe spát, ujistěte se, že máte dostatečné množství komplexních sacharidů

"Často, když jsme přemoženi náporem povinností v práci, ve vztahu, v rodině, špatně spíme," říká Keith Ayoob, profesor na Albert Einstein College of Medicine v New Yorku. Důvod? Stres způsobuje to, že tělo produkuje více kortizolu, hormonu, který potlačuje spánek. Jak to zastavit?

Ujistěte se, že součástí vaší potravy, hlavně večer, jsou potraviny bohaté na komplexní sacharidy, například sladké brambory. Díky tomu bude vaše tělo produkovat více serotoninu, který tělo uklidňuje a uvolňuje, takže se pak krásně vyspíte. Další skvělou volbou je banán, také zdroj serotoninu. Dalším hormonem, který vám může pomoci, je melatonin. Ten vyvolává pocit ospalosti. Vyšší produkci vyvolávají ořechy a třešně. Bylo prokázáno, že vypití dvou deci třešňové šťávy dvakrát denně zlepšuje kvalitu spánku.

Chcete-li si udržet zdravou váhu, ujistěte se, že máte dostatek vlákniny a vody

Pokud máte problémy s udržením své váhy, je čas přehodnotit skladbu stravy, ne jíst méně, ale jíst jinak. Vybírejte potraviny obsahující hodně vody, jako je listová zelenina, teplé obiloviny, vývary, jogurty a dušené pokrmy umožňující jíst větší porce jídla s menším obsahem kalorií.

Dalším spojencem je vlákno. Jako houba, která expanduje v žaludku, ve vás vláknina nechá dlouhodobý pocit zasycení.

Vyzkoušejte bulgur, quinou, hnědou rýži nebo celozrnný kus-kus.

Chcete-li se být pozitivně naladění, ujistěte se, že máte dostatečné množství vitamínu B

Pokud pravidelně bezdůvodně upadáte do stavů deprese a špatné nálady, zvyšte příjem vitamínu B. Ten udržuje zdravé nervové buňky a reguluje produkci neurotransmiterů (dopamin, serozonin), které bojují s depresí. Ideálním pomocníkem je cizrna. Dělejte si hummus, přidávejte ji do polévek, salátů či těstovin.

Pro dobrou náladu je také důležitý vitamín B6, který najdete v pečených bramborách či pistáciích.

Chcete-li zůstat soustředění, ujistěte se, že máte dostatečné množství antioxidantů

Rostlinná strava může zlepšit soustředění a koncentraci. Rostlinné potraviny jsou plné vitamínů a antioxidantů, které mozku přináší mnoho benefitů. Paměť nejúčinněji podporuje špenát, jahody, borůvky, ostružiny apod.

Koncentraci výrazně zlepšuje také zelený čaj, který je bohatý na L - theanin, aminokyselinu, která příznivě ovlivňuje fungování mozku.

Chcete-li předejít bolesti svalů po cvičení, ujistěte se, že máte dostatek bílkovin

Pokud pravidelně sportujete, ujistěte se, že přijímáte dostatek proteinů. Doporučená denní dávka je 46 gramů pro ženy a 56 gramů pro muže. Vzhledem k tomu, že tělo tuto živinu neukládá, měli byste ji přijímat v každém jídle. Ideální je mléko, řecký jogurt, vejce a tofu, které obsahují esenciální aminokyseliny, které tělo potřebuje. Dalším zdrojem je hrášek: jeden šálek obsahuje osm gramů bílkovin, či sýr ricotta.

Přeloženo z: http://www.yogajournal.com/lifestyle/3242

Autor: Karen Ansel