Jak pomocí bylinek harmonizovat našich 7 čaker

Už 2500 let před naším letopočtem lidé věděli, že rostliny dokážou léčit. Jejich léčivé účinky byly, stejně jako jejich schopnost nás spojit s přírodou, nespočetněkrát zdokumentovány. Několik starověkých textů z Indie dokazuje, jak bylinky umí léčit naše čakry.

Rostliny mají vibrační frekvenci, která souzní s naším tělem a psychikou. Tyto vibrační vlastnosti rostlin mohou pomoci při vyvažování, léčení a aktivaci sedmi hlavních čaker – pomocí interakce s naším energetickým systémem, odstranění toxických látek z naší krve, zlepšení krevního oběhu a regulace průtoku kyslíku.

První čakra – kořenová

Kořenová čakra se nachází ve spodní části páteře a propojuje nás se zemí. Tato čakra je místo, kde přijímáme všechny životně důležité živiny, a proto také místo, kde se do těla uvolňují toxiny. Kořenová čakra není jen fyzická vazba, ale také pouto, které nás drží v přítomném okamžiku.

Nerovnováha v kořenové čakře může vést k problémům v oblasti nohou, chodidel, konečníku, kostrče a imunitního systému. Dále může způsobit deprese a autoimunitní choroby. Při léčbě deprese, žlučníku nebo vysokého krevního tlaku je ideální čaj z kořene pampelišky. Podporovat a harmonizovat tuto čakru pomáhá veškerá kořenová zelenina: mrkev, brambory, pastinák, ředkev, cibule a česnek.

Druhá čakra – sakrální

Sakrální čakra se nachází pod pupkem; mezi vaječníky u žen a v okolí prostaty u mužů. Primární vlastností této čakry je kreativita, pozornost a smyslové vyjádření. Je-li tato čakra zablokována, může to vést k poruchám příjmu potravy, k problémům močových cest, k poruchám reprodukce, k příležitostným bolestem hlavy, horečce a jiné emocionální nerovnováze.

Kreativitu ve všech oblastech života povzbuzuje měsíček. Další velmi přínosná bylina pro sakrální čakru je gardénie neboli bylina štěstí. Její kořeny přidané do éterických olejů lze využít mnoha různými způsoby, květy zase mají velmi uklidňující účinky na lidské smysly.

Santalové dřevo uvolňuje napětí a pomáhá při léčbě mnoha druhů infekcí, protože podněcuje růst nových buněk. Olej ze santalového dřeva si můžete natřít na kůži před sprchou nebo jím nechat provonět váš dům. Ostatní prospěšné byliny a koření pro druhou čakru jsou koriandr, fenykl, lékořice, skořice, vanilka, rohovník, sladká paprika, sezamová semínka a kmín.

Třetí čakra – Solar plexus

Solar plexus je centrem emocí a pozitivního sebeovládání. Pokud je tato čakra zablokována, máme tendenci se cítit bezcenní a mít nízké sebevědomí. Kromě úzkosti a deprese to může vést k množství fyzických problémů, jako je špatné trávení, vředy, diabetes, onemocněním jater nebo ledvin, anorexie, bulimie a dokonce i střevní nádory.

Untitled35-e1393064216549Pro odblokování toku energie v této čakře se doporučuje olej z levandule, bergamotu a rozmarýnu. Bergamot je skvělý pro trávicí systém, protože urychluje proces trávení. Rozmarýn lidé žijící v oblasti Středozemního moře považují za základní bylinu pro léčbu žaludku a střev. Jeho listy lze jednoduše přidat do mnoha různých pokrmů nebo na jejich přípravu použít rozmarýnový olej. Další užitečné byliny a koření, které harmonizují třetí čakru, jsou anýz, celer, skořice, konvalinky, zázvor, máta, meduňka, kurkuma, kmín a fenykl.

Čtvrtá čakra – srdeční

Srdeční čakra je v energetickém systému našeho těla centrem lásky, soucitu a odpuštění. Je-li tato čakra zablokována, máme tendenci se cítit odpojení a máme problémy mít rádi sami sebe i ostatní. Na fyzické úrovni se zablokování projevuje špatným krevním oběhem, chybí nám empatie a obětavost. Ve čtvrté čakře se soustředí otázky lásky, smutku, nenávisti, hněvu, žárlivosti, obav, zrady, osamělosti, stejně jako schopnost léčit sebe i ostatní.

Naši důvěru v běh života a odvahu následovat své srdce posiluje čaj nebo tinktura z hlohu. Ta také posiluje srdce a cévy. Kromě toho lze použít kajenský pepř, jasmín, levanduli, majoránku, růži, bazalku, šalvěj, tymián, lístky koriandru nebo petržel.

Pátá čakra – krční

Krční čakra je z velké části zodpovědná za sebevyjádření a komunikaci. Nevyvážená krční čakra může vést k problémům se štítnou žlázou a zánětům na fyzické úrovni, podílí se na zastřeném uvažování a nejistotě. Může být také zodpovědná za nervozitu, strach a úzkost.

Uvolnění toku komunikace a sebevyjádření napomáhá jetel luční. Výzkum provedený na univerzitě v Marylandu prokázal, že při problémech se štítnou žlázou zase pomáhá meduňka. Uvolnění přináší také eukalyptový olej. Ostatní byliny a koření, které mohou pomoci s krční čakrou, jsou podběl, máta peprná, šalvěj, sůl a citronová tráva.

Šestá čakra – třetí oko

Šestá čakra neboli "třetí oko" je spojována s intuicí a epifýzou. Je-li tato čakra zablokována, chybí nám představivost a intuice, což má za následek špatné rozhodování a vznik sebeklamu. Fyzicky se problémy se šestou čakrou mohou projevit jako oční / ušní problémy, bolesti hlavy, migrény, nespavost nebo dokonce noční můry.

K otevření šesté čakry se používá máta, jasmín a heřmánek. Světlík pomáhá vidět jak světlé a tmavé strany jako součást celku a je také používán k léčbě očních problémů. Máta je užitečná při léčbě deprese, migrény a ztrátě paměti. Také zvyšuje propojenost mezi myslí a tělem. Ostatní byliny a koření, které harmonizují šestou čakru, jsou jalovec, pelyněk, rozmarýn, levandule a mák.

Sedmá čakra – korunní

Korunní čakra nás spojuje s univerzální božskou energií. Tato čakra je spojena s moudrostí, osvícením a transcendencí. Je-li naše korunní čakra zablokována nebo zavřená, cítíme duchovní odpojení. Na fyzické úrovni to může vést k depresi, poruchám nervového systému, migrénám, amnézii, poruchám pozornosti, dyslexii a duševním onemocněním.

Otevření sedmé čakry napomáhají květy levandule a lotosu. Levandule nás přivádí do kontaktu s božskou moudrostí a prohlubuje meditaci. Listy a stonky lotosu jsou hojně používány v japonské a čínské kuchyni a každá část má svou vlastní sadu výhod.

Zdroj: http://naturalcuresnotmedicine.com/how-to-use-herbs-to-heal-the-7-chakras