Pečte zdravě: tipy, čím nahradit nezdravé ingredience

Pečete rádi? Milujete sladké? Většina receptů bohužel obsahuje kvanta cukru a másla, které náš organizmus extrémně zatěžují. Naštěstí ale existuje spousta možností, jak nezdravé ingredience nahradit lehčí a tělu prospěšnou variantou. Tak už si nebudete muset každý snědený koláč nebo muffin vyčítat a následně se trápit dietami.

 

Tady je několik náhražek, které z vašeho oblíbeného pečiva udělají zdravou pochoutku:

1. Náhražka mouky

flour

 

 

 

 

Zkuste místo mouky v receptech použít fazolové pyré. Je to skvělý způsob, jak snížit kalorie a přidat vlákninu. Pokud váš recept obsahuje šálek mouky, zkuste ji vyměnit šálkem pyré z černých fazolí!

Nejlépe funguje s: brownies, cookies

2. Náhražka másla

butter-avocado

 

 

 

 

 

 

Avokádo je plné důležitých vitamínů a minerálních látek. Je výborným zdrojem zdravých tuků. Výměna avokáda za máslo výrazně sníží podíl kalorií a tuku v každém receptu. Nahraďte v poměru jedna ku jedné.

Nejlépe funguje s: koláči a sušenkami. U koláčů snižte teplotu trouby o 25 % a prodlužte čas pečení. To zabrání, aby koláč ve středu příliš rychle nevyběhl a aby příliš rychle nezhnědl.

3. Náhražka másla 2

butter-banana

 

 

 

 

 

 

 

Když vyměníte máslo za banán, vznikne vám těsto s krásně bohatou, hustou texturou, vhodné pro všechny druhy sladkostí. Nahraďte v poměru jedna ku jedné.

Pozor: Použití banánu místo másla může snížit dobu pečení až o 25 %!

4. Náhražka smetany

cream

 

 

 

 

 

 

Výměna těžké smetany za kondenzované mléko je další skvělý způsob, jak se zbavit tuku a kalorií. Nahraďte v poměru jedna ku jedné.

5. Náhražka cukru

sugar-stevia

 

 

 

 

 

 

 

Stévie je přírodní rostlinné sladidlo s nulou kalorií! Je cca 300krát sladší než cukr. Je dobré si přečíst návod na balení, abyste věděli, v jakém poměru cukr stévií nahradit, protože sladivost se u různých produktů může mírně lišit.

6. Náhražka řepkového oleje

canola-oil

 

 

 

 

 

 

 

Použití řeckého jogurtu recept místo oleje je jedním z nejlepších způsobů, jak zásadně snížit množství tuku v pečivu! Změnu vůbec nepoznáte, snad jen, že pečivo bude krásně vlahé. Přidejte ¾ šálku jogurtu za každý šálek oleje, který nahrazujete.

Nejlépe funguje s: dorty, chlebem, sušenkami

Vzhůru do zdravého pečení. :-)

Zdroj: http://www.picklee.com/2012/08/01/recipe-substitutions/