Požehnejte jídlu

Když dostanu jídlo, zvednu ho nebo sedím s rukama vedle svého talíře a říkám požehnání. A pak o tom prostě jen chvíli přemýšlím a uvědomuji se, že tento celý rituál modlitby k jídlu je součástí všeho chování, je součástí práva, je součástí vesmíru.

Jídlo, za které se modlím, miska ovesné kaše nebo cokoliv jím, je součástí Boha, a já, který jsem obětoval toto jídlo, jsem součástí Boha. A hlad, na jehož utlumení použiju ovesnou kaši – bodnutí v žaludku, touha, oheň, který bude konzumovat toto jídlo – to je také součástí Boha. A začal jsem cítit jednotu všeho, začal jsem zakoušet klid, a pak jsem pochopil, že hlouběji oceňuji celou tuto jednotu všeho, hlouběji jsem se stal součástí universa a pocítil, že všechna oddělenost je u konce.

Používám modlitbu po celou dobu, aby mi připomínala tuto skutečnost, aby mě přivedla domů. Dospěl jsem k názoru, že teď už si opravdu nemůžu sednout k jídlu, aniž bych to udělal. I když jsem v restauraci, někdy si ji říkám jen tiše sám pro sebe.

Takže navrhuji, že příště, až budete čekat na jídlo a budete se cítit netrpěliví nebo hladoví, použijte tento zážitek jako šanci myslet na Boha. A pak, když dostanete potraviny, říkejte požehnání a nechte jídlo, aby vám připomnělo, že všechno je jednota. Potom jezte. Rituály mohou být strnulé věci, nebo mohou ožít. Postupem času, jak je budete praktikovat, uvidíte, jak se tento rituál požehnání stává žijícím prohlášení vašeho připojení k božskému, vaší jednoty se vším, s každým jevem vesmíru.

Požehnání

Existuje mnoho způsobů, jak se žehná jídlu. Možná již máte požehnání, které se vám líbí. Tato modlitba z Bhagavadgíty je ta, kterou používám. Říkám to a pak chvíli počkám, aby si o ní popřemýšlel, než začnu jíst.

Brahmarpanam Brahma Havir
Brahmagnau Brahmana Hutam
Brahmaiva Tena Gantavyam
Brahmakarma Samadhina

Akt oběti je Brahman.
Oběť sama je Brahman.
Oběť je provedena Brahmanem v posvátném ohni, který je Brahman.
On sám dosáhne Brahmana, který je za všech okolností plně obsažen v Brahmanovi.

Autor: Ram Dass

Zdroj: http://www.yogajournal.com/lifestyle/3178