Proč bychom ráno měli pít vodu s citrónem?

Všichni neustále hledáme nové a nové triky, jak zlepšit svůj život a své zdraví – přitom se nám neustále vrací jeden a ten samý – pití citronové vody, které přináší obrovské množství zdravotních výhod.

Pokud jde o přípravu, je to naprosto snadné. Mějte každé ráno po ruce džbán vody pokojové teploty. Potom stačí vymačkat šťávu z poloviny citronu na jeden šálek vody. Voda by měla mít pokojovou teplotu. Studená voda může organizmus šokovat a omezit tak pozitivní vlivy tohoto nápoje.

O jaké zdravotní přínosy vlastně jde? Stejně jako lze citron použít pro všechny druhy čisticích prostředků, citrusové plody mají potenciál vyřešit cokoliv od unavené pokožky po nepříjemné nachlazení. A navíc, zatím co se nápoj připravuje, nádherně provoní byt.

Začít den vypitím teplé citrónové vody je jedním ze základních ajurvédských pravidel. Proč?

1. Pomáhá při trávení

Nejenže teplá voda stimuluje činnost trávicího ústrojí, ale citrony navíc stimulují a čistí játra. Také usnadňují činnost trávicím enzymům.

2. Podporuje imunitní funkce

Citrusové plody mají vysoký obsah vitaminu C a kyseliny askorbové. Vitamin C pomáhá v boji proti nachlazení a kyselina askorbová pomáhá vstřebávání železa, které také hraje roli ve funkci imunitního systému.

3. Alkalizuje tělo

Má-li naše tělo chronickou nerovnováhu pH, je náchylné k onemocnění. I když jsou citróny samy o sobě kyselé, pomáhají naopak snižovat kyselost a udržovat vyrovnané pH v těle, což je důležité, zejména pokud naše strava obsahuje hodně masa, sýrů a alkoholu.

4. Pomáhá detoxikovat

Citrónová voda je močopudná, což znamená, že pomáhá tělu vylučovat tekutiny a spolu s nimi i toxiny. Kyselina citronová také stimuluje produkci enzymů, které pozitivně ovlivňují činnost našich jater.

5. Nabíjí energií

I když se vám může zdát, že se nedokážete vzdát své ranní kávy, uvidíte, že po několika dnech pití citrónové vody to půjde velmi snadno. Kombinace vody a citronu pomáhá hydratovat a okysličovat krev, takže se budete cítit skvěle!

6. Udržuje krásnou pokožku

Chronická dehydratace způsobuje, že pleť je šedá a unavená, takže začít den pořádnou porcí tekutin by mělo být samozřejmostí. Stejně tak hraje důležitou roli pro udržování zdravé pokožky vitamin C, který jako antioxidant pomáhá proti jejímu stárnutí.

Přeloženo z: https://learni.st/boards/14637/learnings/742325-keeps-skin-beautiful