Strava v zimě

Aby byl člověk zdravý, měl by žít v souladu s přírodou. A proto je jasné, že bychom se i svým stravováním měli přizpůsobovat ročním obdobím.

To, co je pro nás dobré, je současně pro nás také přirozené, a všechno ostatní nás dostává z rovnováhy a tím oslabuje. Dnes sice najdeme v supermarketu stejné zboží po celý rok, jenže ne všechno je pro náš organismus dobré. Nejlepší je si uvědomit, co tak asi mohli naši předci v této době jíst. Je to všechno to, co se dá nějakým způsobem skladovat. Proto bychom v zimě měli jíst hodně luštěnin a kořenové zeleniny a naopak se vyvarovat salátů s nálepkou "čerstvý".

Pokud si totiž uděláme salát z pseudorajčat, která se teď prodávají, a nejlépe ho ještě zalijeme jogurtovou zálivkou, je to to nejhorší, co si můžeme k jídlu dát. V zimě totiž převládá jin a abychom ho vyvážili, musíme jíst jangově, to znamená jídlo, které nás zahřeje. Salát z naprosto nevhodné (a nepřirozené) čerstvé zeleniny a jogurt jsou hodně studeným jídlem, které nás ještě více prochlazuje.

Naopak vhodným jídlem je hustá polévka z kořenové zeleniny, různé obilné kaše, vařené luštěniny a podobně.