Jóga v dětských domovech

Nadace Plné Vědomí organizuje lekce jógy pro děti v dětských domovech od roku 2016 a za tu dobu lekcemi prošly už desítky dětí. Význam tohoto cvičení není pouze v pohybu. Jaké přínosy jóga pro děti má?

Fyzický rozvoj

Jóga pro děti podporuje jejich fyzický rozvoj a zdraví. Pomáhá posilovat svaly, zlepšuje koordinaci, rovnováhu a zvyšuje flexibilitu. Pravidelná praxe jógy může pomoci dětem zlepšit tělesnou kondici a vyvinout zdravé návyky týkající se pohybu.

Emoční a psychický rozvoj

Jóga pro děti přináší příležitost k projevování emocí a učení se, jak se s nimi vyrovnávat. Cvičení jógy může pomoci dětem získat lepší kontrolu nad svými emocemi, snižovat stres a zlepšovat celkovou duševní pohodu.

Koncentrace a pozornost

Jóga zahrnuje prvky mindfulness a soustředění. Děti se učí důležité dovednosti jako je pozornost, koncentrace a přítomnost v daném okamžiku. To může mít pozitivní vliv na jejich schopnost se soustředit ve škole a při dalších aktivitách.

Sebeuvědomění a sebedůvěra

Praktikování jógy pomáhá dětem budovat sebeuvědomění a sebedůvěru. Skrze jógu se učí být v souladu se svým tělem a respektovat své možnosti. Postupně si uvědomují své schopnosti a posilují svou vnitřní sílu.

Uvolnění a relaxace

Jóga pro děti poskytuje nástroje pro uvolnění a relaxaci. Cvičení jógy může pomoci dětem zvládat stres, snižovat úzkost a podporovat kvalitní spánek. Pomáhá jim najít rovnováhu mezi aktivitou a odpočinkem.

Proč jóga v dětských domovech?

Jóga pro děti přináší mnoho výhod, které pomáhají jejich fyzickému, emocionálnímu a duševnímu rozvoji. Jsme přesvědčeni, že zejména děti v dětských domovech, které mnohdy prošly velmi náročnými, stresujícími a traumatizujícími okamžiky, potřebují jógu více, než kdokoliv jiný.

"Do dětského domova chodím velmi ráda, je to taková moje srdcovka :-). Děti jsou hodné, rády chodí cvičit a jóga je baví :-). Pokrok tam je znát určitě veliký. Když udělám obrácenou hodinu (já říkám názvy ásan a děti je zacvičí sami), jsem mile překvapena, jak pěkně a správně ásanu zacvičí. Nejvíce děti baví, když cvičíme na nějaké téma a vymýšlíme si příběhy, dále mám osvědčené jógové karty a pexeso (to cvičíme, když na nich vidím, že nemají zrovna svůj den :-) ), očička jim jenom zasvítí. Musím říci, že se děti naučily na hodinách se respektovat a pomáhat si, což mě těší :-). Naučili jsme se neříkat: to neumím, to nezvládnu, a místo toho říkáme: zkusím to ", říká jedna z našich lektorek, Veronika Račanská, která vede lekce jógy pro děti v domově ve Zruči nad Sázavou.

Její slova potvrzuje i ředitel tohoto domova. Děti se na cvičení těší, jsou vždy předem připravené a radost z této aktivity mají i zaměstnanci domova. Oceňují nejen přínost pravidelného cvičení, ale také citlivý a individuální přístup lektorky k dětem.

Jak přispíváme?

Organizujeme pravidelné lekcé jógy přímo v dětských domovech. Lektorkám vyplácíme odměnu. Dětský domov ani děti samotné to nic nestojí.

 

Zajímá Vás tento projekt? Více informací se můžete dozvědět v článku Jóga pro děti v dětském domově.

Chcete podpořit pravidelné cvičení dětí? Přispět můžete na tomto odkaze nebo se nám ozvěte a domluvíme konkrétní podporu.