Jóga v psychiatrické léčebně

Jóga má blahodárný vliv na psychiku. Pomáhá snižovat stres, zvládat trauma a rozvíjí spokojenost. Z toho důvodu je vhodným doplňkem k léčbě duševních nemocí nebo i k překonání závoslostí různého druhu.

Právě proto Nadace Plné Vědomí podporuje mj. i pravidelné lekce jógy v Psychiatrické léčebně Bohnice.

„4. května jsme oslavili čtyři roky, kdy jsme začali organizovat první lekce jógy pro ženy s problémem se závislostí oddělení 7 a 8.  Po třech jsme letech rozšířili naše působení v Psychiatrické nemocnici Bohnice o lekce pro muže oddělení 31. Tento rok jsme naše působení rozšířili i o další nové lekce pro akutní oddělení 1 v Bohnicích, kde pracujeme s klienty s těžkou psychickou poruchou. A od září jsme také navázali spolupráci s Thomayerovou nemocnicí, kde vedeme lekce pro dětské psychiatrické oddělení,“ upřesňuje lektorka lekcí Kateřina Černá.

Kateřina je certifikovanou lektorkou kundaliní jógy podle Yogi Bhajana, zároveň je zakladatelkou a organizátorkou projektu Jóga pro (ne)závislost. S pozitivními účinky kundaliní jógy na lidi s duševním onemocněním se seznámila ve Velké Británii. Po návratu do Čech se rozhodla tuto praxi rozšířit i u nás.

„V rámci našich lekcí cvičíme terapeutickou jógu, vycházíme přitom z praxe Kundaliní jógy, která kombinuje meditaci, fyzické cvičení a dýchací techniky,“ přibližuje Kateřina. „Máme velmi dobrou zpětnou vazbu a podporu i od primářky oddělení léčby závislostí, stejně tak od vedení oddělení fyzioterapie, v rámci kterého působíme. Dozvídáme se, že klientům tato aktivita v procesu léčby pomáhá a také samotní klienti poskytují pozitivní zpětnou vazbu, kdy reflektují psychické uvolnění, prožitek vnitřního klidu a míru a také sebepoznání.“