Manželé Tomášovi: Šťastny ať jsou všechny bytosti

Manželé Míla a Eduard Tomášovi patří mezi přední české mystiky, kteří díky svým knihám ovlivnili duchovní vývoj tisíců lidí.

Mezi jejich duchovní učitele patřili mj. František Drtikol, nebo Paul Brunton. Navazovali na učení Ramany Maharšiho, byly jim blízké principy buddhismu, ale nezapomínali ani na své křesťanské kořeny. Dokázali, že pokud člověk jde ke svému vnitřnímu Já a přijímá vyšší princip, je jedno, jakou cestou jde, z jaké tradice vychází.

Manželé Tomášovi nemohli v období komunistického režimu příliš působit, do širšího povědomí se tak dostali až po sametové revoluci. Žili na své chatě u Sázavy, kde je navštěvovali jejich příznivci. Na začátku našeho století uspořádali několik přednášek v Lucerně, které se setkaly s obrovským zájmem.

Režisér Viliam Poltikovič vedl na sázavské chatě s manžely Tomášovými rozhovory, které se staly základem pro film Šťastny ať jsou všechny bytosti, který nejen za podpory Nadace Plné Vědomí vznikl v roce 2021. Vedle zmíněných rozhovorů a přednášek z pražské Lucerny film zachycuje také něco ze soukromého života těchto neobyčejných lidí a vzpomínky těch, kteří s Tomášovými byli v blízkém kontaktu.

Jsme moc rádi, že je nyní film volně k dispozici ke shlédnutí pro každého, komu jsou tyto dvě významné osobnosti blízké, kdo touží po duchovním poznání a inspiraci pro vlastní praxi.