10 snadných věcí, po kterých se budete cítit šťastnější. Již dnes!

Pocit štěstí je jen "stavem mysli", ale abychom tento stav mohli dlouhodoběji držet, jsou k tomu potřeba jisté podmínky. Pojďme si představit 10 z nich, které 100% fungují.


 

1. Zacvičte si každý den, stačí 7 minut

Fyzické cvičení se ukázalo jako zásadní faktor pro pocit štěstí. Také zásadním způsobem redukuje depresi a stres. Pro ty z nás, kteří říkají, že na cvičení nemají čas, je důležitá informace, že ho nemusí být mnoho - dle studií stačí 7 minut denně.

Ve studii citované v knize "The Happiness Advantage" (Výhody štěstí) od Shawn Achor's book, byly pacienti trpící depresí rozděleni do 3 skupin. Jedna skupina se věnovala meditaci, druhá fyzickému cvičení a třetí kombinaci těchto dvou.

Výsledky odhalily, že míra štěstí narostla u všech 3 skupin. Nicméně opakovaný experiment, jehož účelem bylo odhalit míru udržení štěstí po 6 měsících, ukázal následující % návratu do depresivních stavů:

  • 38% u meditace
  • 31% kombinaci meditace a cvičení
  • a pouze 9% z těch, kteří se věnovali cvičení


Nemusíte drpět depresemi abyste pravidelným cvičení získali mnoho benefitů. Zrelaxujete se, zvýšíte svůj mentální potenciál, zlepšíte své tělo.

Studie citovaná v "Journal of Health Psychology" ukázala, že lidé jsou po cvičení spokojenejší se svým vzhledem, přestože nedošlo k žádné fyzické změně jejich těla.

Úvodní obrázek ukazuje aktivitu mozku (produkci endorfinů - hormonu štěstí) po 20 minutách čtení (vlevo) a 20 minutách chůze (vpravo). 

2. Dopřejte si více spánku, budete méně citliví na negativní emoce


Negativní vjemy jsou zpracovávány Amygdalou, pozitivní a neutrální vjemy a vzpomínky jsou zpracovávány Hippocampem. Spánková deprivate zasahuje zásadněji Hippocampus než Amygdalu.

Výsledkem je, že lidé s nedostatkem spánku si hůře vybavují pozitivní "vzpomínky" a vytváření pozitivní "zážitky". Experiment mezi studenty vysoké školy, kteří si měli zapamatovat 30 slov, ukázal, že spánkem deprivovaní studenti si  zapamatovali 81% slov s negativním významem jako "rakovina" a pouze 31% slov s pozitivním významem jako "jaro".

3. Přestěhujte se blíže k práci nebo práci blíže k vám

Dojíždění do práce má překvapivě vysoký vliv na naše štěstí. Není divu, podstupujeme ho 2 denně, 5 dní v týdnu, 50 týdnů v roce. Zatímco mnoha jiným "dobrovolným" aspektům, které ovlivňují naše štěstí časem přivykneme, s dojížděním do práce je to složitější. Náš vjem z dojíždění je totiž pokaždé jiný - jednou je doprava hladků, jindy stojíme dlouho v zácpě.

Psycholog z Hardvardské univerzity Daniel Gilbert vysvětluje: "dojíždění do práce je pokaždé jiný druh pekla" 

4. Buďte více časů s rodinou a přáteli


"Proč jsem netrávil více času s přáteli a rodinou". To je jedna z nejčastějších výčitek na smrtelné posteli. Studie odhalují, že čas strávený s rodinou a přáteli má velký vliv na pocit štěstí. Daniel Gilbert z Hardvardu vysvětluje: "Blízkost našich přátel nás dělá šťastnými a všechny ostatní věci, která nás činí šťastnými jsou zase jen způsoby jak být s přáteli a rodinou"

Velmi důležité jsou vztahy mezi sourozenci. 93% můžů ve věku 65 let, kteří se cítí šťastní a naplnění, měli během života blízký vztah se svým sourozencem.

Podle studie publikované v "Journal of Socio-Economics" (socio-ekonomický magazín) mají vztahy průměrného člověka "hodnotu" cca 2.000.000 Kč. Britský "Household Panel Surevy" zase uvádí, že zvýšení sociálního zapojení má hodnotu 2.500.000 Kč ročně - vyčísleno samozřejmě v poměru k hmotným statkům a jejich přínosu pro naše životní štěstí.

Jinými slovy, pokud zlepšujeme své vztahy s okolím, je to jako bychom získávali jiné benefity (auto, dům, dovolenou) v hodnotě několika milionů ročně - co se týče pocitu uspokojení ze života.

Jak v tomto světle vnímáte zvýšení svého příjmu o několik tisíc Kč?

5. Pobývejte více času venku - stačí 20 minut denně

Více času na čerstvém vzuduch zvýší váš pocit štěstí. A nejen to. Také se rozšíří vaše vědomí a paměť. Stačí 20 minut denně - projděte se třeba parkem místo jízdy tramvají.

Americká Meteorologická Společnost v roce 2011 publikovala výzkum, v němž uvádí, jak dané povětrností podmínky ovlivňují náladu lidí a že maximálního pocitu štěstí dosahujeme při 13,9°C.

Pokračování příště..

Přeloženo z: http://www.huffingtonpost.com/belle-beth-cooper/10-simple-things-to-be-happy_b_4241824.html

Autor: Belle Beth Cooper