10 způsobů, jak najít vnitřní klid a mír

Tipy od Lindsey Lewis – zkušené koučky osobního rozvoje a cvičitelky jógy

1. Dostaňte se do svého těla

Když necítíme klid, je to obvykle proto, že necítíme pořádně vůbec nic. Přemýšlíme. Věříme všem těm neklidným myšlenkám. A krmíme je svou energií.

  • Je třeba přestat tyto myšlenky podporovat a místo toho se zaměřit na vnitřní harmonii. Odtrhněte se od části mozku, která má na starosti myšlenky, a přesuňte se do části, která ovlivňuje fyzický pocit. Udělejte pár ásan, jděte běhat, projděte se se psem nebo jen ležte a nadechujte se do všech částí svého tělo. Cítíte to? Klid je tady. Nepříjemné myšlenky jsou pryč.

2. Staňte se pozorovatelem

Jakmile se vrátíme do svého těla, je snazší se dostat nad rámec našich myšlenek. Tak můžeme snadno vstoupit do prostoru pozorovatele.

  • Zaměřte své vědomí na to, co cítíte ve svém těle, a pak si začněte všímat svých myšlenek. Pozorování myšlenek má obrovskou sílu: přenesete se tak mimo ně a jen pozorujete. Můžete je sledovat a nechat je plynout, místo toho, abyste se jimi nechali pohltit.

3. Dojděte sami k sobě

Neumíte se soustředit během meditace ve stoje či v sedě? Zkuste meditaci v chůzi.

4. Aktivujte myšlení

Ptejte se na myšlenky, které vás stresují. Poté, co přejdete do svého těla a dostanete se do pozice pozorovatele, můžete aktivovat myšlení. Zeptejte se sami sebe: Je tato negativní myšlenka pravda? Jaká myšlenka může být pravdivější?

5. Naslouchejte tomu, co je pro vás správné

Ostatní lidé nemusí nebo nepotřebují pocit vnitřního klidu, ale to neznamená, že ani vy ho nepotřebujete. Dovolte si vyhradit si čas na věci, které vám přinesou klid.

6. Spřátelte se se svou vnitřní ještěrkou

Část mozku, která se jmenuje amygdala (v angličtině "lizard brain"– tedy ještěrčí mozek) je centrem našich základních emocí: tedy i strachu, starostí, hněvu apod.

  • Zkuste toto: Až se příště přistihnete, že myslíte na něco negativního, představte si, že to vychází z úst ještěrky. Co se stane? Většina lidí se tomu začne smát. A není to skvělé se takovým myšlenkám zasmát?

7. Zeptejte se sami sebe, co by na to řekl Buddha

Nebo Shiva, Bůh, Matka Tereza. Vyberte si některou postavu evokující mír a promluvte si s ní, kdykoliv bude potřeba.

8. Ponořte se do okamžiku

Použijte veškeré nástroje svého vědomí, které vám pomohou se zcela ponořit do daného okamžiku – to vás naplní pocitem míru.

9. Usilujte o radost

Jděte hlouběji. Radost je to, co se stane, když se dostaneme mimo naši mysl. Ne jako výsledek zjištění, že jsme se dostali nad myšlení, ale pouze v důsledku vstupu do Já, které existuje nad myšlením. Je to čistá a klidná radost, která je osvěžující a trvalá.

10. Naučte se věci a situace akceptovat

Přijetí neznamená, že budeme akceptovat situace, které pro nás nejsou dobré, nebo že se spokojíme s málem, ačkoliv se zasloužíme víc. Znamená to, že v daném okamžiku volíme mír místo vzdoru a vidíme, jak to v daný moment mění naši zkušenost.

Přeloženo z: http://www.dailycupofyoga.com/2014/02/27/10-ways-to-find-peace/

Autor: Lindsey Lewis