7 věcí, které nám pomůžou, když si myslíme, že nejsme dost dobří

Někdy jsem na sebe opravdu zlá a neúnavně se porovnávám s ostatními lidmi bez ohledu na to, kolikrát jsem četla nebo slyšela o tom, jak dobrá nebo milá jsem. Téměř denně hledám důkaz toho, že jsem nikdo, že si nezasloužím být milována nebo že nežiju naplno.

Obecně v naší společnosti existuje velký tlak na „vyrovnanost". Máme pocit, jako kdyby s námi bylo něco v nepořádku, pokud jsme v určitém věku stále single, pokud nevyděláváme určitou částku peněz, pokud nemáme hodně přátel, nebo pokud nevypadáme či nejednáme určitým „standardním" způsobem. A tak mohu pokračovat do nekonečna.

Někdy uprostřed veškerého tlaku, zdá se, ale zcela zapomínáme na všechny ty jedinečné vlastnosti, které máme.

Někdy uvíznu ve své hlavě a nechám svého vnitřního kritika, aby kompletně rozcupoval mou sebeúctu, dokud se nezačnu nesnášet tak moc, že nemůžu dělat nic jiného než jíst zmrzlinu, dívat se na televizi a spát.

Druhý den, zatím co se ubíjím dalšími výčitkami, čtu komentář od jednoho z čtenářů mého blogu, který mi říká, že díky jednomu mému příspěvku přežil. Doslova.

Takovou zpětnou vazbu dostávám poměrně často, vždy mi otevře oči a ukáže, jak moc jsem pro okolí důležitá, bez ohledu na mého vehementního vnitřního kritika.

Tyto komentáře mi taky pomáhají uvědomit si, že spoustu věcí nestojí za to řešit – jestli v prádle vypadáme jako modelky Victoria's Secret nebo zda bychom se neměli přestat usmívat, když nemáme dokonale vybělené zuby atd.

V poslední době jsem se více snažila zabránit tomu, abych sklouzávala k podceňování a sebe kritizování. Občas tam sice myšlenky zabřednou, ale je to v pořádku, protože jsem jen člověk.

Tady je pár věcí, na které se snažím myslet, když se ozve můj vnitřní kritik:

1. Lidé, se kterými se porovnáváme, se zase porovnávají s jinými lidmi

Všichni se s někým porovnáváme.

Když na ostatní lidi budeme pohlížet se soucitem a porozuměním spíše než s odsouzením a žárlivostí, uvidíme je takové, jaké opravdu jsou – lidské bytosti – krásně nedokonalé lidské bytosti, které procházejí stejnými problémy, jako my všichni.

2. Naše mysl umí být velmi přesvědčivý lhář

"Nevěřte všemu, co si myslíte." Tento citát zcela změnil způsob, jakým reaguju na to, když mou myslí prochází kruté a ponižující myšlenky. Myšlenky jsou jen myšlenky a věnovat se těm negativním je zbytečné, nezdravé a vyčerpávající.

3. Jsme spíše v pořádku než v nepořádku

Tato myšlenka je inspirována jedním z mých oblíbených citátů od Jona Kabat - Zinna: "Dokud nepřestanete dýchat, jste v pořádku spíše než v nepořádku."

Jako někomu, kdo má někdy tendenci se soustředit na své nedostatky, mi pomáhá si uvědomit, že existuje spousta věcí, které mám na sobě ráda - že jsem naživu a dýchám a jsem schopna vydat se novou cestou, kdykoliv se rozhodnu.

4. Lásku potřebujeme nejvíce ve chvíli, kdy cítíme, že si ji nejméně zasloužíme

Zjistila jsem, že je velmi obtížné přijmout lásku a pochopení od druhých, když se hněvám, stydím, mám úzkosti nebo deprese. Ale přijetím této myšlenky jsem si uvědomila, že láska je vlastně největším darem, který v takové době můžu dostat.

5. Musíme plně přijmout a smířit se s "teď", abychom mohli dosáhnout a být spokojeni s "později"

Jedna věc, kterou jsem se dozvěděla o dělání změn, je to, že nemůžeme být zcela spokojeni s tím, kam směřujeme, dokud nepřijmeme a neoceníme to, kde jsme.

Smiřme se s tím, kde jsme, a naše cesta k něčemu novému bude mnohem klidnější, obohacující a uspokojující.

6. Zaměřme se na pokrok, spíše než na dokonalost, a na to, jak daleko jsme se dostali, spíše než na to, kolik zbývá do cíle

Jednou z největších příčin sebe nesnášenlivosti je potřeba "dostat to pravé." Usilujeme o dokonalost a úspěch, a když zaostáváme, cítíme se bezcenní. Co si ale neuvědomujeme je to, že snaha o úspěch a vůle jsou úspěchem bez ohledu na to, kolikrát jsme pochybili.

Místo toho, abychom si nadávali a klopýtali zpátky, se poplácejme po zádech za snahu, pokrok a to, kam až jsme došli.

7. Mějme sami sebe rádi

Vím, že to zní skoro nechutně jednoduše, ale jediný způsob, jak dosáhnout sebe lásky je milovat sebe samé, bez ohledu na to, kdo jsme a kde se nacházíme, a i když víme , že se chceme změnit...

Přeloženo z: http://www.trulymind.com/7-things-to-remember-when-you-think-youre-not-good-enough-2/

Autor: Madison Sonnier