Jak si dokonale odpočinout?

Všichni známe ten pocit, kdy jsme velmi velmi unavení a přetížení. Jak si ale odpočinout? Když si sedneme k televizi, tak se po hodině, dvou či třech zvedneme snad ještě unavenější, než jak jsme k ní sedali.

Když si jdeme lehnout, honí se nám myšlenky hlavou a nedaří se nám usnout. Když konečně usneme, vzbudíme se zase unavení. Co s tím? Jak se opravdu uvolnit v dnešní době, která nás neustále bombarduje novinkami a vytváří pocit, že pokud jen na chvilku vypneme, tak nám ujede vlak...

Abychom si opravdu odpočinuli, musíme „vypnout" proud myšlenek, ztišit hluk ve své hlavě. To se nám podaří, pokud budeme udržovat mysl v přítomném okamžiku. Bdělá pozornost bez hodnocení a posuzování je ten nejdokonalejší způsob odpočinku. Taková meditace vás již během několika minut osvěží a zbaví napětí. Navíc je proveditelná v běžném životě. Není třeba vyčleňovat speciální čas, místo, ani zajišťovat vhodné podmínky. Být přítomní můžeme být při čištění zubů, krájení mrkve, nebo čekání na autobus. Stačí jen vnímat přítomnost a neposuzovat ji. Nezačít rozvíjet myšlenky. Není to moc jednoduché, ale pokud si zvykneme několikrát během dne jen na krátký okamžik přejít do bdělé pozornosti, mysl se nám zklidní a pro nás to bude čímdál snazší.