Jak vyzrát na negativitu

O výhodách pozitivního přístupu k životu všichni víme. Někdy se nám daří být na této pozitivní vlně a řešit problémy s nadhledem, z nepodařených věcí a krizí se poučovat, špatnou náladu a negativitu ostatních tolerovat.

Jenomže jindy to tak jednoduché není. I přes veškerou snahu se nabaluje jedna horší věc na druhou. Stále si připomínáme poučky o pozitivním smýšlení, jenže uvnitř nás to vře, jsme jako papiňák, až přijde poslední kapka a bouchneme. Proč jsme někdy v pohodě a někdy se nás ta "blbá" nálada nechce za nic na světě pustit nevím, je ale jedna metoda, která spolehlivě zabraňuje bujení negativity.

Krmte pozitivního vlka, trénujte vděčnost

Je to původně indiánská metoda. Příběh o dvou vlcích uvnitř nás - pozitivním a negativním. Ten, kterého krmíme, je silnější a má navrch. Pokud se tedy budeme babrat v negativních myšlenkách, pomluvách, lžích a podobně, budeme krmit negativního vlka. Pozitivní přístup, radost, a láska krmí pozitivního vlka.

Jak tedy vyzrát nad negativitou? Pokud okolnosti jsou takové, že hrozí, že vás to semele, nestačí jenom negativního vlka "pacifikovat". Jistě, hluboký dech, pokus o relaxaci a zklidnění, má svůj význam, ale pouze zklidňuje negativního vlka, který stále číhá na svoji další kořist, která by ho ještě více posílila. Pozitivní vlk je vyhladovělý někde zalezlý a ani o něm nevíme. Proto je potřeba místo zklidňování a snahy udržet pod kontrolou negativního vlka, nakrmit toho pozitivního. Velmi jednoduchým a účinným způsobem je trénovat vděčnost. Jakmile ucítíte, že negativní vlk sílí, přepněte myšlenky - začněte si vyjmenovávat věci, za které můžete být vděční. Že svítí sluníčko, že druhý den budete mít volno, že si večer můžete dát horkou koupel, že jsou vaše děti zdravé,.... Cokoliv. Je toho spousta, uvidíte.

Tím, že budete myslet na věci, za které jste ve svém životě vděční, začnete krmit pozitivního vlka, který ovládne prostor a negativní zůstane vyhladovělý a slabý. Pokud vaši mysl ovládnou pozitivní myšlenky, nezbyde na ty negativní prostor.

Zásadní je tedy jedna věc: ve chvíli, kdy ucítíte, že vás okolnosti začínají drtit a stahovat do negativity, musí vám v mysli vyskočit pojem "VDĚČNOST" a vy začnete s vypočítáváním... 

Vedlejším efektem této metody je, že se člověk zbaví lpění. Často nás totiž zlobí, když nejsou naplňována naše očekávání. Křičící děti, když potřebujeme klid, zpoždění partnera, když spěcháme, apod. je pastva pro negativního vlka. Udělejte v takové chvíli CVAK a uvědomte si, jak máte skvělé děti, je super, že jsou zdravé, že mají radost ze života. Nebo váš partner - co pro vás znamená, jak ho milujete, že dnešní den je vlastně krásný, co se vám povedlo nebo co příjemného vás čeká. Pak si uvědomíte, že dětský křik, ani partnerovo zpoždění není zase tak hrozné.