Lepší než káva

Každý den děláme rozhodnutí, která ovlivňují to, jestli naše tělo zůstane zdravé a silné. Pomocí zdraví posilujících zvyků a praktik můžeme podporovat stav bytí a cítit se ještě lépe než jen „dobře". Své blaho máme pouze ve svých rukách.

Každý z nás se musí rozhodnout, jaké zvyky a praktiky jsou pro něj nejvhodnější s ohledem na požadované výsledky a aktuální podmínky. Nicméně existují některé postupy, které fungují na většinu lidí a pomáhají jim vytvořit šťastný a zdravý život, a to jak fyzicky, tak psychicky.

Zde je osm kroků, díky kterým si na celý den zajistíte pozitivní stav mysli, dostatek energie a pocit klidu:

1. Nastavte si cíle

Zatímco jste ještě v posteli, určete si cíle pro daný den. Jasně si představte, jak se chcete cítit a co chcete dělat v průběhu následujícího dne. Nyní se zeptejte sami sebe: co mám udělat, aby se to stalo? Jakmile si vyberete 2–3 věci, které můžete udělat, abyste dosáhli svého cíle, vstávejte!

2.  Oškrábejte si jazyk

Kromě běžného čištění zubů je skvělé si každý den ráno vyčistit jazyk. Všimněte si povlaku na jazyku, zjistíte tak, jak dobře jste strávili jídlo z předchozího dne. Je-li jazyk hustě pokrytý, může to být známkou přetížení trávicího systému, kterému byste tím pádem měli dopřát několikadenní dietu.

Umístěte škrabku na zadní části jazyka a 7–10krát přejeďte odzadu dopředu. Ujistěte se, že jste oškrábali celý jazyk. Na oškrábání nepoužívejte kartáček, to by mělo opačný účinek. Kartáček zatlačí bakterie a toxiny do jazyka.

3. Buďte vděční

Když si čistíte zuby, nemusíte si hrát s telefonem, nebo se stresovat ze seznamu úkolů na daný den. Místo toho si uvědomte co nejvíce věcí, za které jste vděční. Je mnohem jednodušší osvojit si nový zvyk, pokud jej připojíme k denní rutině. Zjistila jsem, že připojení tohoto zvyku k čištění zubů je opravdu zábavné a nabíjí mě energií.

4. Osvěžte své oči

Oči jsou zásadní součástí toho, jak získáváme informace ze světa kolem nás. Zaostření a zdokonalení smyslů zlepšuje a vyjasňuje naše vnímání skutečnosti. Umyjte si oči studenou vodou a masírujte víčka jemným třením. Sedmkrát mrkněte  a protočte je ve všech směrech. Pokud trávíte hodně času před počítačem, posprejujte si svá víčka růžovou vodou.

5. Napijte se teplé vody

Když se ráno napijete teplé vody s citronem nebo bylinného čaje, pomůžete rozhýbat váš trávicí systém ještě před tím, než ho zahltíte pevnými částicemi. Pro stimulaci peristaltiky a podporu pohybu střev často stačí teplá voda. Není nic lepšího než začít svůj den s pocitem čistoty a lehkosti!

6. Dýchejte zhluboka

Dech je život. Bohužel, mnozí z nás zapomněli, jak správně dýchat, a místo toho se spoléhají  na mělké, rychlé dýchání. Hluboké břišní dýchání je jedním z nejjednodušších a nejvíce příjemných relaxačních technik. Výrazně pomáhá uklidnit rozrušenou mysl a příliš stimulovaný nervový systém. Jednoduše tím, že cvičíte hluboké dýchání po dobu několika minut, můžete zlepšit spánek, podporovat klidnější emocionální stav, zvýšit koncentraci, a zklidnit nervový systém.

Zaměřte se na zpomalení a prohloubení dechu, když si připravujete snídani nebo pijete čaj. Je v pořádku, když děláte víc věci najednou, pokud se na ně soustředíte.

7. Hýbejte se

I pět minut může znamenat zásadní změnu. Zacvičte si jógu, zatancujte si při dělání snídaně, vyvenčete svého psa, prostě udělejte něco pro zlepšení krevního oběhu, aby se rozpohyboval váš metabolismus. Moje oblíbené způsoby ranního pohybu jsou jóga nebo skákání na trampolíně. Naše těla jsou určena pro pohyb. Nenuťte je celý den sedět.

8. Doplňte palivo

Pokud se budete pohybovat, probudíte zdravý přirozený hlad. Ideální snídaní je třeba vejce s avokádem a zeleninou, Chia pudink s kokosovým mlékem, velký smoothie, dokonce i některé zbytky od večeře jsou mnohem lepší možností než pražené müsli, většina cereálií, bagety nebo dorty.

Tato jednoduchá ranní rutina lze provést za pouhých 25 minut a předurčí náladu pro zbytek dne. Pokud ukážete svému tělu, že jste odhodláni ho podporovat od samého začátku dne, odvděčí se vám dobrou náladou a dostatkem energie po celý zbytek dne!

Přeloženo z: http://www.mindbodygreen.com/0-13995/better-than-coffee-try-this-morning-routine-for-all-day-energy-clarity.html

Autor: NADYA ANDREEVA