Negativní emoce

Emoce jsou naší nedílnou součástí. Přesto bylo v minulosti prosazováno jejich potlačování. A často se tak děje i teď. Výrazný projev tolerujeme snad jen u dětí, ale i ty už od mala učíme, že je potřeba se nesmát tak nahlas, nebrečet, nekřičet atd. Jednoduše nedávat najevo, jak se cítíme. Potlačování emocí ale vede k řadě problémů, které se mohou různě projevovat.

Emoce k nám patří a i když jsou nepříjemné, negativní, i když se za ně stydíme, je potřeba je přijmout a pochopit. Jejich potlačováním ničeho nedosáhneme, pouze to v nás bude nadále bujet. Dřív nebo později se tento tlak dostane na povrch a mnohdy jsou potom jeho projevy nekontrolované a silně přehnané. Proto je dobré negativní emoce zpracovávat hned, jak se objeví. Uvědomit si je, uvědomit si jejich důvod a zkusit zklidnit bouřku ve svém nitru.

Dýchaní nás osvobodí

Většina stresu je dána vysokými nároky, které na sebe klademe často my sami. Z toho pak plyne vztek a zloba, kterou ventilujeme a vybíjíme na ostatních. Pokud cítíte, že začínáte vidět rudě, je nejlepší se zastavit. Ideálně změňte prostředí, najděte si samotu a dýchejte. Dlouhý plynulý dech je jako balzám. Zklidní váš zrychlený tep i vaše emoce. V hlavě to přestane bouřit a vy zjistíte, že problém není tak velký, jak se původně zdál. Zkuste jenom pár kol rytmického dechu nebo plného jógového dechu. Klidně počítejte, vnímejte nádech a výdech. S nádechem nasávejte čistou pozitivní energii a s výdechem odstraňujte z těla vše špatné, negativní. Pročišťujte se pomocí dechu. Vnímejte, jak s každým nádechem a výdechem jste klidnější, čistší a lehčí.

Sundejte černé brýle

Žijeme ve společnosti lidí a je jen přirozené, že s některými si rozumíme víc a s některými méně. Pokud vás někdo irituje, zjistěte proč. Proč ve vás vzbuzuje tak negativní emoce. Co vám na něm vadí. Zkuste si to uvědomit a podívejte se na to trochu méně kritickým okem. Opravdu je to tak zlé?

Pokud je pro vás daná věc opravdu tak neomluvitelná, zkuste se na daného člověka podívat z druhé strany: Čím se od něj mohu inspirovat? Zkuste najít něco, za co si ho můžete vážit, co byste chtěli umět nebo dělat jako on. Najděte jednu jedinou věc. Zjistíte, že ten člověk není jen černý a bude snažší ho tolerovat i s jeho chybami.

Negativní emoce druhých se vás netýkají

Velmi často se stává, že negativní emoce přejímáme od druhých lidí. Někdo špatně naladěný vysílá negativní energii, která nás může ovlivnit a chytit do pasti. Proto je třeba se naučit nejen svoje emoce zpracovávat, ale také se obrnět proti těm cizím. Ve chvíli, kdy vidíme, že s někým cloumají negativní emoce, se musíme uzavřít, nepustit si je do sebe. Všechno, co dělá a říká, je pouze jeho problém, ne váš. Vy s tím nemáte nic společného. Je důležité nenechat se chytit, ale zůstat nad věcí.