Širodhara aneb masáž třetího oka

Už jste vyzkoušeli širodharu? Pokud ne, velmi doporučujeme. Širodhara je masáž oblasti třetího oka teplým olejem. Je naprosto fantastická - uvolňuje, zklidňuje a pročišťuje.

Jedná se o starou ajurvédskou techniku, při které se nechává teplý olej stékat z nádoby zavěšené nad hlavou na oblast třetího oka (v sanskrtu znamená širo hlava dhara tok). Součástí je také jemná masáž hlavy - vlasové pokožky a případně i obličeje. Při proceduře, která trvá přibližně 45 minut, se používá směs bylinných olejů podle vašeho konstitučního typu (váta, pitta, kapha).

Při této masáži dochází k hluboké relaxaci a zklidnění. Člověk se cítí velmi blaženě. A nejde pouze o dobrý pocit a uvolnění, širodhara je také pročišťující. Z organismu odstraňuje nahromaděné odpadní látky, posiluje obranyschopnost, zlepšuje paměť, pomáhá při bolestech hlavy, migrénách či nespavosti. V dnešní době plné spěchu, stresu a mentálního vypětí je to doslova balzám pro naše tělo i mysl. Ajurvéda ji považuje také za omlazovací techniku, protože napomáhá odstraňovat toxiny a vyživuje tkáně.