Sledujte své návyky

Posledních pár dnů útočí na svůj odraz v okně mé kanceláře drozd. Znovu a znovu se agresivně vrhá proti sklu. Sice se mi ho občas daří zahnat, ale o několik hodin později se vrátí. Jeden z mých studentů mi navrhl, abych si význam drozda vygooglovala. Zdá se, že je považován za předzvěst jara a symbol změny. To je ironické, protože tento pták nemění své chování. I když mu jeho dnes již obvyklá aktivita tolik škodí.

Uvnitř kanceláře, u mého stolu, pokaždé, když otevírám nové okno v prohlížeči Safari, se mi naskytne pohled na mé vlastní zvyky – tedy top 12 nejnavštěvovanějších webových stránek: stránky mého studia, plánovač, stránky sociálních sítí, zpravodajské servery. Občas se objeví nějaké nové stránky poté, co dělám výzkum na určité téma, ale nakonec se TOP 12 vrátí do své obvyklé polohy. Jedná se o neutrální návyk a navíc je hrozně pohodlné vidět oblíbené stránky připravené k rychlému přístupu.

Když opouštím kancelář a jdu se proběhnout, vidím další důkazy návyků. V Severní Karolíně jsme letos měli několik chladných, deštivých měsíců. Trasy, kterými denně běhám, byly plné širokých bahnitých fleků, a protože singletrack je pravidelně uzavřen kvůli mokré zemi, někteří běžci a cyklisté, kteří se snaží vyhnout blátu, si vybírají cestu kolem něj, a tak stezku rozvětvují. To vede k tomu, že pak další běžci či cyklisté správnou cestu těžko najdou. V tomto případě je tvoření nové cesty či nových kolejí destruktivní, správnou volbou je zůstat na stávajících cestách, i když to znamená být zablácený, nebo se nepouštět na singletrack, když je mokrý. Běh připravenými stezkami je pozitivní zvyk.

V józe mluvíme o saṁskāra nebo-li zvycích otištěných v naší psychice. Tyto hluboké podvědomé trendy ovlivňují naše každodenní návyky. Mohou být škodlivé, třeba u zmiňovaného drozda, který neustále naráží do okna; neutrální, jako když já denně navštěvuji internetové bankovnictví, nebo prospěšné, stejně jako běžci pobývající ve stanovené stopě. Udržování pozitivní návyků a naopak opuštění zvyků, které způsobují utrpení, nás dostává blíž do spojení, jednoty, jógy.

Jóga nám dává možnost sledovat naše zvyky s trochou nadhledu – vidět, jak účinkují, a rozhodovat o tom, zda pracují pro nás, či proti nám. Při cvičení ásan nám zpozorování potenciálně škodlivých nerovností nebo pocit relativně slabší svalové skupiny, která potřebuje péči, dává možnost vybrat si návyky, které nám pomohou zůstat v bezpečí a soustředit se na cvičení. Pokud máme ve zvyku při ásanách, sportu, nebo i ve vztazích ztrácet pozornost a utíkat myšlenkami od přítomného okamžiku, může nám meditace pomoct naučit se v něm zůstat. Pokud během sportovního tréninku vlivem opakování stejných cviků a rutiny dojde ke stagnaci, stačí jen tyto návyky pozorně sledovat a zároveň zkoušet nové – díky tomu se tak posuneme na vyšší úroveň.

Využijte svůj trénink jako místo, ze kterého lze vlastní zvyky sledovat, a vybrat si, ve kterých je dobré pokračovat, a která byste měli zarazit.

Přeloženo z: http://blogs.yogajournal.com/activeyogi/2013/04/track-your-habits.html

Autorka: Sage Rountree