10 věcí, které jóga neumí

Jako učitelka a dlouholetá studentka jógy mohu dosvědčit, že jóga mi toho dala mnoho. Existuje ale pár věcí, které jóga dát nemůže.

1. Jóga ne vždy nabízí pohodlí

Jóga, to není vždy jen relaxace a odpočinek, a není vždy pohodlná. Vlastně umí být velmi nepříjemná. Jóga nás táhne, ukazuje nám naše tělesná omezení, testuje naši sílu a naši vytrvalost. Dýcháme, zaměřujeme se na dech, a ve chvíli, kdy už jsme v dané pozici na pokraji sil, si uvědomujeme, že vydržíme ještě jeden nádech či výdech.

2. Jóga nepodporuje naši posedlost mít všechno a všechny pod kontrolou

S každou lekcí přichází změna – uvnitř nás i kolem nás. Nemusí se nám líbit lekce, kterou pro nás instruktor připravil, ale stejně ji odcvičíme. Jóga je možnost přestat kontrolovat to, na co stejně v tu chvíli nemáme vliv (hudba, ásany, naše stabilita a flexibilita), a možnost vyzkoušet si život ve větším stavu kapitulace. Neboť když necháme dění volný průběh, umožníme, aby se přímo před námi a v nás odehrál nějaký zázrak.

3. Jóga nepřispívá zakořeněným vzorcům závislosti

Musíme se postavit na vlastní nohy. I když se v rámci jógy vytvářejí velké komunity a my jsme částečně spojeni s těmi, kteří stojí vedle nás, na své podložce stojíme sami. Zkušenost z cvičení jógy je z velké části vnitřní, a většinu práce tak musíme odvést sami.

Mnozí z nás mají ve vztazích zakořeněnou závislost. To se může projevit jako úzkost, když nezvoní telefon, pokud na něj čekáme, nebo to, že od jiné osoby očekáváme, že splní naše touhy... Jedná se o pocity, které na jógamatce nejsou podporované.

Naše podložka nám dává příležitost být silný, ustát slabost, rozvíjet rovnováhu, uzemnit se, odevzdat se okolnostem, všechny vlastnosti, které nám pomohou rozpustit strach a dovolí nám pevně stát na vlastních nohách.

4. Jóga nenabízí konzistenci

Včera jsme se cítili flexibilní a úžasní a ásany jsme prováděli s grácií a lehkostí. Dnes pořádně nenapneme nohy, bolí nás svaly na zádech a okamžitě se unavíme. Taková je praxe jógy. Stále se mění, tak jak se mění naše životy. Jóga tak krásně odráží naše každodenní proměny.

5. Jóga nás neochrání před neznámým

Prostřednictvím jógy vcházíme do neznáma formou náročných pozic, stojů na rukách, hlavě atd. Pohybujeme se v oblasti rizika pádu. A někdy, když spadneme, zjistíme, že to není tak velký problém. Jóga nám ukazuje, že se můžeme zvednout, zkusit to znovu a čelit našim obavám.

6. Jóga nám nenabízí jasná řešení

Cvičení ásan nevymaže mlhu ze spletitých nebo matoucích částí našeho života. Namísto toho vytváří prostor, kde najdeme klid, kde je možné s trochou ochoty a obětavosti utišit naši mysl a v tomto prostoru stoupat do nových a jasných perspektiv.

7. Jóga nepřináší příliš obdivu od našeho okolí

K nově dosaženým ásanám a zlepšování se v józe nám blahopřeje někdo jen zřídka kdy. Žijeme ve světě, kde mnozí z nás usilují o ocenění, která dostaneme od svého okolí (povýšení v práci, obdiv od blízkých), ale na podložce se to nepočítá.

Větší význam má vnitřní zkušenost, sebepoznání. A k tomu nás ásany vedou. Bez toho, že čekáme na pochvalu od okolí, jsme osvobozeni od nutnosti něco dokázat – alespoň po dobu trvání jógové lekce.

8. Jóga nás neochrání od tmavých zákoutí naší duše

Na několika lekcích jógy jsem si poplakala. A nemám na mysli jednu slzu stékající po tváři, mám na mysli plné, nekontrolovatelné vzlyky. Díky bohu ale vím, že v tom nejsem sama. Jóga je mocný prostředek pro uvolnění, a to, co přijde, není vždy růžové.

Jóga nám umožňuje nahlédnout do svých temných, zaprášených zákoutí a zbavit se mnoha emocionálních bloků.

9. Jóga nenabízí okamžité uspokojení

Žijeme ve světě rychlého přístupu ke zdánlivě nekonečnému množství informaci a vybavení, které činí náš život jednodušší. Tyto pocity okamžitého uspokojení v nás mohou zažehnout netrpělivost. Jóga se ale neustálým zrychlováním světa kolem neřídí.

Chcete udělat stoj na předloktí? Pak musíte posílit ramena, záda, jádro a čelit strachu z pádu. V józe se učíme přijímat naše tělo ve stavu, ve kterém se zrovna nachází, a být trpěliví.

Není žádné pravidlo, jak dlouho to bude trvat, a proto necháváme praxi plynout přirozeně, tak jak reaguje naše tělo.

10. Jóga nepodporuje stagnující perspektivy

Je obtížné objevovat jógu, pěstovat běžnou jógovou praxi, a zároveň nezačít vidět naše těla, život a svět jinak.

Jóga nepodporuje konzistenci, ale také nepodporuje stagnaci, a pomocí jógové praxe je možné rozšířit perspektivy a pohybovat se skrz život s větší láskou a menším množstvím nenávisti.

Zdroj: http://www.elephantjournal.com/2015/04/10-things-yoga-wont-do/