5 jógových tipů pro cestovatele

Blíží se léto a s ním období dlouhých cest autobusem, letadlem nebo vlakem. S tím se pojí bolesti zad, ztuhlé nohy, únava a tak dále. Podívejte se, jak se díky jednoduchým trikům těmto nepříjemnostem vyhnout.

Sama často cestuji a zjistila jsem, že je nutné, aby mé svaly byly za všech okolností rozehřáté. Někdy to znamená, že před odletem neustále procházím tam a zpět terminálem, jindy si zas při dlouhém letu zacvičím několik jednoduchých pozic. Když se během cestování budete alespoň trochu pohybovat a zacvičíte si pár ásan, zabráníte únavě, ztuhlosti těla a pásmové nemoci.

Zkuste těchto pět praktik, které vás ochrání před cestovními nepříjemnostmi a zajistí, že jakmile dojedete do svého cíle, budete se cítit fit:

1. Střídavý dech

I když většina z nás ráda cestuje, myslím, že se všichni shodneme, že zpoždění letů, dopravní zácpy a další komplikace člověka velmi stresují. Tato technika dýchání zklidní nejen nervy, ale také odbourá napětí a únavu. Sice se může zdát složitá, protože vaše ruce dělají dvě různé věci, ale jakmile se dostanete do rytmu, stačí jen počítat své dechy a sledovat, jak se postupně uvolňujete.

2. Pozice orla (paže)

Protože ji v autě nebo letadle nezvládnete praktikovat naplno, zkuste zapojit jenom paže, zvedejte lokty vzhůru k nebi a dopřejte ramenům, krku a zádům tolik potřebnou úlevu.

Zkuste ještě lokty tlačit směrem k sobě, krásně tak protáhnete oblast lopatek.

3. Jednoduchý zkrut

Nic vám neudělá během dlouhého sezení tak dobře jako vytočení trupu. Tento detoxikační a regenerační pohyb je jednoduchý a rychlý. Pokud jste v letadle, zapřete se rukou o sedadlo, abyste se vytočili co nejvíce. Můžete také využít své stehno, ale ujistěte se, že sedíte rovně a otevíráte hrudník, abyste dosáhli maximálního efektu.

4. Pozice kočky

Další uklidňující a osvěžující pohyb, který uvolní vaši páteř a dodá energii. Zase je ho třeba trochu upravit do pozice vsedě. Nadechněte se a tlačte hrudník dopředu a nahoru, dojde k vyklenutí zad. Připravte ruce na kolena. Vydechněte, zakulaťte záda a zmáčkněte pupík k páteři. Každý nádech vytváří prostor pro čerstvý vzduch a jasnou mysl, zatímco každý hluboký výdech pomáhá upoutat pozornost k přítomnému okamžiku a odnáší stres z dlouhé cesty.

5. Pozice holuba

Opět se jedná o cestovní variaci pozice holuba. V závislosti na vašem sousedovi nebo typu dopravního prostředku se snažte najít co nejvíc místa, a věřte mi, ta snaha bude stát za to. Umístěte kotník na protější stehno, nadechněte se, narovnejte se a s výdechem se vyvěste dopředu a dolů přes nohy. Ohnuté koleno tlačte směrem dolů.

Příště, až vás nepříjemný spolucestující nebo opožděný let zase vystresují na maximální možnou míru, zkuste těchto pět praktik a s klidem pokračujte do cíle.

Zdroj: http://www.elephantjournal.com/2015/05/5-essential-yoga-practices-for-traveling-yogis/