5 tipů, jak při józe zlepšit balanc na rukou

Máte při cvičení balančních pozic (např. pozice vrány, stojka) problém udržet stabilitu na rukou? Podívejte se na následující triky, které vám pomohou balanc zlepšit a uvědomit si, co všechno má na stabilitu vliv.

1. Zlepšete flexibilitu zápěstí

Pokud nemáte dostatečně flexibilní a silné zápěstí, pak vám svalové napětí v předloktí neumožní udržet rovnováhu. Zápěstí sice není primárně určeno k tomu, aby udrželo celou naši váhu, ale když se dobře trénuje, začne být silné, pružné a stabilnější. Zkuste před lekcí jógy pár minut zápěstí protahovat a rozehřívat. Ujistěte se, že jste si protáhli jak přední, tak i zadní stranu. Zakruťte jím. Vytočte dlaně dovnitř a ven.

2. Uvědomte si, kam směřujete svou váhu

Když děláte balanční pozice na rukou, místo toho, aby vaše váha směřovala ke krajům dlaně, soustřeďte ji spíše na přechod (výstupek) mezi dlaní a prsty. Když totiž váhu posunujete dozadu směrem k zápěstí, snadno přepadnete dozadu. Vyvážením dopředu naopak zvládnete své tělo a balanc lépe koordinovat.

3. Budujte sílu mezi lopatkami

Silné lopatky (lépe řečeno mezilopatkové svaly) jsou skvělou oporou při stoji na rukách a dalších balančních pozicích s nataženýma rukama. Pokud potřebujete tuto oblast posílit, cvičte pravidelně pozici prkna, která oblast lopatek velmi rychle posílí a zpevní.

4. Naučte se mít stabilní a zafixované jádro

Chcete-li udělat stojku, nebo jakoukoliv jinou balanční pozici, musíte se naučit zafixovat jádro těla (core, oblast kolem břicha). Střed těla je náš základní stavební kámen. Proto je ho třeba posílit a upevnit, aby tvořil stabilní oporu. Jakmile se to naučíte, zvládnete i mnohem náročnější pozice. Pro jeho posílení je nejvhodnější opět pozice prkna.

Tip: Při jakékoli ásaně si zkuste svůj střed těla uvědomovat a fixovat. Díky tomu ho také velmi dobře posílíte.

5. Kontrolujte své pohyby

Cvičení jógy do našich pohybů přináší uvědomění. Obrácené a balanční pozice vyžadují, abychom pohyb pochopili a překonali svůj strach. Pokaždé, když nějakou náročnější pozici děláme, se dozvídáme něco více o sobě a o tom, jak reagujeme ve stresující situaci. To, že pohyby prožíváme, nám pomáhá porozumět tomu, co se děje, a strach tak zmizí.

Zdroj: http://www.yogajournal.com/poses/types/arm-balances/5-tips-improve-arm-balances/