5 tipů, jak si doma vytvořit jógový ráj

Relaxace: to je jedna z hlavních výhod, které lidé uvádějí, když vysvětlují svou lásku k józe. A zatímco někteří míří relaxovat do jógových studií, jiní si jógu chtějí užít v pohodlí a soukromí svých domovů.

Bohužel ne všechny domy či byty jsou vybavené a prostorné jako studio, a ne všechny vyzařují pro cvičení tolik potřebný klid. Ale nebojte se, transformace prostoru na místo vhodné pro cvičení jógy je velmi jednoduchá, pokud se budete řídit následujícími 5 tipy:

1. Vyberte a upravte pokoj, kde budete cvičit

Proměňte nepoužívanou místnost ve vaší domácnosti ve váš osobní jogínský prostor. Je to velmi snadné. Jediné, co musíte udělat, je pokoj vyklidit a naplnit ho vším, co potřebujete (o tom více níže) pro klidné a vědomé cvičení.

Samozřejmě, že ne každý má k dispozici tolik volného místa. Pokud patříte do této kategorie, snažte se ve své miniaturní studio proměnit nevyužitý roh větší místnosti. Nejdůležitější věcí je si určit konkrétní místo jen pro jógu. To vám pomůže dostat se do správného rozpoložení pokaždé, když na daném místě začnete cvičit.

2. Vybavte si své studio

Aby vaše lekce jógy byly stejně účinné jako ve studiu, bude třeba trochu zainvestovat do rekvizit, které normálně používáte. Pravděpodobně už máte svou jógamatku; pokud ne, začněte tím, že najdete takovou barvu a design, které vás budou nutit podávat co nejlepší výkon. Pak se pusťte do shánění dalších pomůcek, které při své praxi potřebujete.

Například pokud často meditujete, můžete vybavit své domácí studio polštáři, které slouží nejen jako dekorace. Můžete si na ně například sednout při meditaci, snižuje to bolest zad. Můžete také zvážit zavěšení zrcadla, tak abyste přesně viděli své pohyby a mohli je případně upravovat.

3. Odstraňte věci, které vás rozptylují

Jakmile budete mít vhodný prostor a pomůcky, ujistěte se, že vaše nové studio neobsahuje nic, co by vás mohlo rozptylovat. Zrcadlo je skvělé, je to skvělý blokátor jakékoliv nepozornosti – pokud se zaměříte na sebe a své pózy, bude těžké myslet na něco jiného.

Pokud zrcadlo nemáte, je dobré se postavit před prázdnou zeď, umělecké dílo nebo otevřené okno. Při pohledu na zahradu či na zeď se budete se cítit mnohem soustředěnější, než když se budete rozhlížet po místnosti.

Také byste měli zablokovat všechny zvuky, které by vás mohly odvést z pokojného stavu mysli. Pokud si pouštíte hudbu, vyberte nějakou relaxační; padající déšť nebo zvuk moře je ideální.

4. Nechte se inspirovat

Poté, co jste odstranili všechny věci, které vás rozptylují, vyplňte své studio - ať už velké či malé - věcmi, které vás inspirují. Někteří to berou doslova a umisťují kolem sebe sošky jogínů.

Jiní do svého soukromého studia věší umělecká díla nebo fotografie, které se považují za inspirativní.

5. Cvičte venku

Ne všechna soukromá studia musí být v interiéru. Ve skutečnosti vytvoření jógového koutku na zahradě může přispět k ještě hlubšímu prožitku při cvičení. Stejně jako u vnitřních prostor budete muset vaši zahradu nebo terasu proměnit na uklidňující místo.

Začněte tím, že si vypěstujete rostliny, které chcete mít ve svém venkovním studiu. Mějte na paměti, že venkovní trénink je určen k tomu, abyste byli v kontaktu s přírodou, takže je na veškeré úpravy vhodné použít šetrné a ekologické přípravky a zařízení.

Stejně jako ve vnitřním prostoru budete třeba redukovat případné rozptýlení. Některé venkovní prostory jsou neustále naplněny cvrlikáním ptáků a šustěním listí; můžete ale přidat vodní prvek, který ztlumí všechny zvuky, které by vás mohly rušit.

A pokud vašemu venkovní prostoru chybí inspirativní předměty, na které byste se mohli soustředit, zkuste přidat koupací misku pro ptáky nebo jiné předměty, které vás udrží v relaxační zóně.

Přeloženo z: http://www.theyogablog.com/yoga-paradise/

Autorka: Kayla Matthews