Pět tipů jak vydržet u praxe jógy

Není ani tak těžké začít jako vydržet. Běžný problém většiny populace je, že si dáváme různá předsevzetí, říkáme si, že musíme, ale ono to nejde. Je přirozené, že je v lednu a v září největší zájem o kurzy jógy. Chceme se svézt na vlně, že něco začíná – ať už je to nový kalendářní nebo školní rok. Jenomže za měsíc, dva, to opadne. Nepomáhá ani to, že jsme si koupili permanentku, nové oblečení, drahou podložku. Prvotní nadšení vyprchá, disciplína není a my se na sebe jen zlobíme, že jsme to zase nezvládli.

Vnitřně víme, že nám jóga může pomoci, tak proč to nejde? Nabízíme Vám pár tipů, které by Vám mohly pomoci u praxe vydržet. Pokud máte nějaké další, neváhejte se o ně s námi a dalšími čtenáři podělit v komentářích.

1. Nenuťte se

Velkou chybou je, pokud ke cvičení přistupujete s tím, že musíte. Možná si i zaplatíte celý půlrok, abyste opravdu chodili, ale ani to nemusí být záruka. Je mnoho těch, kteří nakonec oželí i propadlé lekce. Výsledkem je pouze zloba na sebe sama, že jsme to nezvládli, případně můžeme tu vinu odvracet od sebe a tvrdit, že je špatný cvičitel, nepříjemné studio nebo cokoliv dalšího. Prostě výmluvy. Místo negativních emocí si spíš zkuste uvědomit, proč to nejde. Možná jste do toho skočili moc zprudka. Někomu to vyhovuje, někomu ne. Třeba potřebujete pomalejší cestu. Možná stačí občas si někam zajít, vystřídat klidně i více různých kurzů a seminářů, pomalu začleňovat jógu do svého života. Není nutné hned začít cvičit každý den hodinovou lekci.

2. Cvičte pro sebe, ne pro ostatní

Další problém, který se může vyskytnout a odradit od cvičení, je, že se porovnáváme s ostatními. Přijdeme do kurzů, kde jsou lidé, kteří tam už několik měsíců nebo i let cvičí a jde jim to krásně, a my si tam připadáme hloupě, protože to neumíme. Já vždy u jógy doporučuji zavírat oči. Jednak se lépe soustředíme na sebe – své pocity v těle a svůj dech – a jednak se neporovnáváme s ostatními. Pokud vám to ale dělá opravdu velký problém, můžete začít s praxí doma v soukromí, kde vás nemůže nikdo posuzovat. Na trhu je několi DVD s kurzy jógy nebo lze využít našich online kurzů.

3. Méně, ale častěji

Stejně jako například u jazyků i u praxe jógy platí, že je daleko lepší cvičit častěji a méně, než dlouhé lekce jednou za čas. Já vždy doporučuji naučit se každé ráno cvičit pozdrav slunci. Je to krátká sestava, která vám nezabere moc času, její účinky jsou neocenitelné a vy si zvyknete jógu cvičit každý den. Postupně k tomu můžete přidávat další cvičení ať už doma nebo v nějakém veřejném kurzu.

4. Vytvořte si zvyk

Aby se pro nás praxe stala každodenní součástí, je dobré mít ji navázanou na konkrétní čas, místo, nebo cokoliv jiného. Můžete si z toho udělat takový malý rituál. Ideální je výše zmíněné cvičení pozdravu slunci každé ráno. To se pro vás může stát stejně samozřejmou činností jako třeba čištění zubů (a nezebere vám ani o nic víc času). Stejně tak ale můžete každý večer před spaním krátce meditovat nebo relaxovat, pokud dojíždíte do práce nebo školy MHD, můžete po cestě praktikovat dechové cvičení. Nikdo to nepozná, vy využijete čas a o účincích a dopadu na vaší praxi ani nemluvím.

5. Nepřelétávejte

Je sice pravda, že člověk tu svojí cestu musí najít a nemusí vám sednout hned první kurz, na který přijdete. Je ale potřeba být na pozoru, aby se to pro vás nestalo výmluvou. Tento kurz se vám kvůli něčemu nelíbí, ale ten druhý bude skvělý. Za čas ale zjistíte, že vám taky něco nevyhovuje a už se díváte po něčem jiném. Toto je obecný problém – nejsme spokojeni s tím, co máme a stále se díváme od přítomného okamžiku někam jinam. Velmi doporučuji, pokud opravdu není nějaký závažný důvod, proč vám daný kurz nevyhovuje, vytrvejte. Soustřeďte se na sebe, na svůj prožitek. Neřešte ostatní, neřešte malichernosti.