6 netradičních míst pro cvičení jógy

Každý pokročilý jogín ví, že jóga je jedním z nejvíce flexibilních a univerzálních sportů; lze ji provádět téměř kdekoliv i v těch nejbláznivějších podmínkách. Navzdory tomuto poznání většina jogínů neustále cvičí v jednou a tom samém studiu.

Ačkoli ve stále stejném prostředí nalézáme klid a pohodí, které je při józe velmi důležité, změna prostředí přináší vyšší úroveň stimulace a vzrušení. Bez ohledu na to, kde jste a co děláte, vždycky najdete prostor na to zacvičit si třeba pozici stromu.

1. Jóga ve vzduchu

Všichni známe nepříjemný stísněný pocit během sezení v namačkaných řadách v letadle. Odborníci naznačují, že pohyb zlepšuje krevní oběh a ulevuje napětí - tak proč si nezacvičit v letadle?

Nejjednodušší je zavřít oči, ruce umísit do mudry na kolena (meditační pozice) a zaměřit se na své dýchání. Tato pozice může být provedena přímo na sedadle a uvolní duševní i fyzický tlak.

2. Jóga v zácpě

Mnohem častější a velmi frustrující zkušeností je zůstat stát se v dopravní zácpě. Tato událost, která často vyvolává vztek, se může proměnit ve vynikající příležitost, kdy se soustředit se na svůj dech a jednoduché protahovací cviky.

Překřižte nohy, narovnejte záda a ponořte se do cviků na protažení rukou či do vašich oblíbených dechových cvičení. Pamatujte si však, že bezpečnost je na prvním místě!

3. Jóga v práci

Mnozí z nás jsou po většinu hodin pracovního týdne zaseklí za svým pracovním stolem a pravděpodobně se těší na večerní lekci jógy. Zkuste přenést své znalosti a zkušenosti jógy do kanceláře, abyste obohatili svůj stav mysli, snížili úroveň stresu a napětí svalů.

Zatímco sedíte u svého stolu, zkuste: protáhnout krční úsek, otevřít hrudník, dělat zkruty (torzní pozice) kolem židle, uvolnit ramena a záda atd. Pokud máte to štěstí, že máte svou vlastní kancelář, zavřete dveře a zacvičte si 5 minut některou rychlou složitější pozici protahující celé tělo.

4. Jóga v závějích

Bohužel nemůžeme ovlivnit matku přírodu. Pokud žijete v chladnější části světa, jistě jste zažili smutný den, kdy byla vaše lekce jógy zrušena kvůli nadměrnému množství sněhu.

Není třeba smutnit! Hoďte na sebe co nejvolnější a teplotě odpovídající zimní oblečení a vyrazte ven. Odhrňte na dvorku či zahradě místo pro podložku a přijímejte chladnou krásu kolem sebe. Za pár minut cvičení můžete být dokonce vděční za trochu studeného vzduchu :-).

5. Jóga na vodě

Pokud žijete v teplejších částech světa a máte rádi výzvy, chopte se prkna. Surf jóga funguje nejlépe v klidnějších vodách. Místa jako Mexický záliv nebo jezera jsou ideální prostředí.

Pokud máte strach z otevřené vody, začněte v bazénu. Pokud na prkně zvládnete pozici stromu, zasloužíte si být hrdí na svůj jogínský úspěch.

6. Jóga v přírodě

Poslední bod v tomto seznamu je obecný – jděte ven! Sníh a voda jsou jen dva příklady z nekonečných míst, kde můžete jógu praktikovat.

Na poli, na pláži, v lese, na vrcholu hory, nebo na vaší zahradě jsou místa, která vám nabídnout jedinečné prostředí a přinesou míru klidu, které mezi stěnami ve studiu prostě nedosáhnete.

Přeloženo z: http://www.theyogablog.com/6-unconventional-places-yoga/ Autor: Kayla Matthews