7 jednoduchých kroků, jak z cvičení Hatha jógy získat maximum

Když praktikujeme Hatha jógu správně, přináší našemu tělu obrovské pozitivní účinky a to jak pro tělo tak duši. Nicméně poměrně málo lidí skutečně ví, jak je všechny co nejlépe využít. Proto právě zde naleznete pár jednoduchých triků, které vám s tímto mohou pomoci a pokud si je zapamatujete a začleníte do své každodenní praxe hatha jógy, můžete z nich čerpat blahodárný vliv na celý váš život.

1. Ásany vždy provádějte s klidnou myslí a pozorností zaměřenou do svého nitra

Jedním ze způsobů, jak tohoto stavu dosáhnout, je si před každým cvičením vzpřímeně sednout, udělat pár dechových cvičení a poté alespoň pár minut meditovat.

meditace

2. Relaxujte

Největší přínos z Hatha jóga získáte až ve chvíli, když jste dostatečně uvolnění. Nesnažte se být v jednotlivých ásanách příliš „tvrdí" a siloví. Odpočiňte si při nich, jak jen je to možné. Jóga není silový sport.

3. Spokojenost. Jógu si užívejte!

Pokud si cvičení neužíváte, čerpáte z Hatha jógy jen minimum benefitů. Jóga není nějaké průměrné fitness cvičení. Jóga je způsob, který nás přibližuje k našemu já, což je zdrojem nekonečné radosti. Zakoušejte tuto radost při každé lekci a v každé chvíli svého života.

happy yoga

Tady je malý, ale mimořádně důležitý tip, který vám pomůže si každou lekci jógy naplno užít: Vždy využívejte jen polovinu fyzické kapacity svého těla. Například: Řekněme, že uběhnete 4 km a víte, že poté budete úplně vyčerpaní. Tak běžte jen 2 kilometry. To vašemu tělo ohromně prospěje, na rozdíl od stavu úplného vyčerpání. Pokud vaše tělo trpí, bude trpět i vaše zdraví. Bolest a vyčerpání způsobené přílišným fyzickým náporem na tělo jsou ještě více škodlivé než nedostatek pohybu. Vzpomeňte si, kolika fotbalistům se během vysilující hry zastaví srdce. Už jste slyšeli o jogínovi, který umřel na přemíru meditace?


4. Provádějte ásany s fyzickou stabilitou a výdrží

Ásany provedené rychle a neklidně vašemu tělu žádné výhody nepřinesou. Je nutné cvičit pomalu. V každé pozici po určitou dobu vydržte a mějte své tělo a mysl pod kontrolou.

bojovník

5. Jóga umí léčit

Ale jen pokud se na to zaměříte. Pokud s touto afirmací budete vědomě pracovat, budete fyzické přínosy cítit každým kouskem svého těla. Mílovými kroky se tak posunete k dokonalému zdraví – rychleji a efektivněji než kdy dřív.

healing

 6. Soustřeďte se

Cvičení vám k ničemu nebude, pokud při něm budete myslet na práci nebo na to, co budete dělat k večeři.

7. Čistota je základ

Fyzická i psychická čistota na všech úrovních vám pomůže osvobodit mysl tak, že se může do nekonečna rozvíjet. K meditaci i cvičení Hatha jógy je třeba přistupovat s čistým srdcem.

Pokud je vaše tělo očištěné nejen od fyzických, ale duševních nečistot (jako nenávist, žárlivost, chamtivost a zlost), budete schopni dosáhnout podstaty Hatha jógy, kterou je odstranění napětí a zprůchodnění energetických cest v našem těle.

otevřené srdce

Budete-li se těchto rad držet při každém cvičení, budete překvapeni, jaký krásný vliv na vás jóga bude mít.

Zdroj: http://www.yogaforeternalbliss.com/different_types_of_yoga/hatha_yoga_asanas.html#.VL-pM0eG-wt