7 způsobů, jak z lekce jógy získat co nejvíce

Jóga při správném cvičení nabízí velké množství benefitů. Jak z nich ale co nejvíce vytěžit? To je jedna z otázek, na kterou se ptá téměř každý začínající jogín.

7 tipů, jak jógu a její přínosy naplno využít

1. Vynechte jakékoliv předsudky o tom, co znamená cvičit „dobře"

Jóga je o setkání se sebou samými. Je o cestě. Není to soutěž. Není to o tom dostat se do dokonalé pozice; jde o to, jak na pozici vaše tělo bude reagovat. To, že pustíte k vodě představy a očekávání o tom, jak vypadá "správná" jóga, vám může otevřít dveře k tomu, abyste dělali jógu tak, že bude plně pracovat pro vaše tělo, ne pro nikoho jiného.

2. Pohodlně se oblečte

Vezměte si na sebe to, v čem se budete cítit dobře jak fyzicky, tak psychicky. Pokud se při pozici psa hlavou dolů budete cítit nesvůj (nesvá), nebo vás při torzních pozicích bude oblečení táhnout, je méně pravděpodobné, že jednotlivé pozice plně prožijete.

3. Nechte instruktora, ať vás vede, ale hlavní slovo má váš vnitřní hlas

Je vždy lepší poslouchat, co vám říká vaše tělo. Pokud se při pohybu v určité pozici potýkáte s bolestí či nepříjemným napínáním, poslechněte své tělo a pozici mu přizpůsobte. Dejte lektorovi před začátkem lekce vědět o svých fyzických omezeních, tak aby vám mohl nabídnout jiné varianty pozice, které pro vás budou přijatelnější.

4. Proveďte vnitřní konzultaci

Zeptejte se sami sebe, co byste chtěli, aby vám nadcházející lekce přinesla. Možná už máte jasný cíl, tak si ho připomeňte a přemýšlejte o něm. Možná, že máte těžký den nebo procházíte obtížnou životní událostí. Možná jen k sobě potřebujete být soucitní. Propojte se se svým nitrem a sami pro sebe si vysvětlete, proč dneska chcete cvičit. To samé dělejte i v průběhu cvičení, připomínejte si svůj záměr.

5. Nezapomeňte dýchat

Když jsem začínala cvičit, tak mi jeden z mých učitelů řekl: "Základem cvičení jógy je dýchání a s tím přijde i všechno ostatní." Byla to pro mě zcela zásadní informace. Dech nás drží vyrovnané, uzemněné a plně prožívající každý okamžik.

6. Buďte k sobě soucitní

Život je plný vzestupů a pádů. Stejně tak jako jóga. Buďte k sobě shovívaví a poděkujte si za každou lekci jógy, kterou odcvičíte, bez ohledu na to, jak vám to zrovna šlo.

7. Nechte telefon v nedohlednu

To vám pomůže být soustředění a efektivní. Navíc nebudete rušit ostatní spolucvičící.

Jsou dny, kdy se ve studiu mačkáme, naše mysl je roztržitá a naše těla nespolupracují. Praktikování těchto sedmi jednoduchých kroků vám pomůže získat co nejvíce z cvičení jógy, a to i během špatných dní.

Autroka: Hope Knosher
Přeloženo z: http://www.mindbodygreen.com/0-14475/7-ways-to-get-the-most-out-of-a-yoga-class.html