Jak být v ásanách co nejohebnější?

Pokud hledáte způsob, jak v jednotlivých ásanách zlepšit svou flexibilitu a dostat se hlouběji, tak je ideální začít tím, že se naučíte něco o mechanice svého těla.

Zkuste následující rady využít při příští lekci jógy a přesvědčte se sami, že vám umožní se v jednotlivých pozicích dostat dál.

Existuje celá řada míšních reflexních oblouků, které regulují napětí a délku svalů během cvičení. Tyto oblouky fungují jako ochranný mechanismus, který zajistí, že nedojde k poranění svalů.

Funkci těchto reflexních oblouků nejlépe ilustruje situace, kdy vám lékař poklepe na koleno gumovou paličkou – spodní část nohy vystřelí vpřed, aniž byste něco dělali – to je míšní reflex.

Balistický (švihový) strečink

Výzkumy ukázaly, že při balistickém strečinku, kam patří například Pozdrav Slunce, dochází k obnovení a zachování svalové délky, které jsme dosáhli při předchozím cvičení. To můžeme v jakékoli poizici ještě podpořit přidáním mírného houpavého pohybu, který sval protáhne.

Na druhou stranu pasivní strečink používá k protažení naší tělesnnou hmotnosti a gravitaci. Jedná se o nehybné pozice, ve kterých zůstáváme po delší dobu. Příkladem může být Yin jóga. Toto cvičení dává svalovým receptorům dostatek času, aby se aklimatizovaly a svaly se tak uvolnily. Díky tomu pak můžeme pozici dál a dál prohlubovat. Svalové napínací receptory odhalují změny v délce a napětí svalu. Když se sval natáhne, receptor vyšle signál do míchy, která zase vyšle signál svalu, aby se stáhl.

Není dobré sval bez přestávky napínat příliš rychle a intenzivně. Dojde pak totiž ke stažení svalu a zablokování schopnosti našeho těla dostat se hlouběji. Mnohem efektivnější je postupovat pomalu a o prohloubení pozice se pokusit až ve chvíli, kdy ucítíme, že sval je příjemně protažený.

Všimli jste si někdy toho, že když při pozici psa hlavou dolů pokrčíte kolena a lehce z ní vyjdete, počkáte a pak ji znovu zkusíte, tak se dostanete trochu hlouběji?

Aktivní statický strečink

Při aktivním statickém strečinku napínáme svaly, kterého jsou v opozici svalu, který chceme protáhnout. Činnost jednoho svalu, ale i skupiny svalů tlumí napětí svalu, skupiny svalů nebo svalového zřetězení na protilehlé straně. Sval v útlumu (inhibici) je ideálně připraven na protažení. Klasický případ je, když zaťatý biceps protahuje triceps.

Ukážeme si, jak tento princip funguje v pozici Bhadrásana:cobbler-pose
Začněte tím, že se budete držet za kotníky a lokty budete tlačit dolů do stehen, zároveň stehna budete pocitově tlačit nahoru k vytváření napětí v tříslech, v místě, které se snažíte protáhnout. Vydržte tak pět až deset sekund, pak pomalu uvolněte stehna, ale neustále tlačte dolů lokty a sleduje, jak se jako mávnutím kouzelného proutku kolena posunují blíže směrem k podlaze.

Neustále si buďte vědomí schopností svého těla a tlaku, které na něj vyvíjíte. Nezpomínejte k němu být jemní a zároveň sledujte, jak se v pozicích dostáváte hlouběji a hlouběji.

Zdroj: http://yoganonymous.com/go-physically-deeper-in-yoga-poses