Jak si vybrat ten „správný“ druh jógy

Jste zmateni tolika různými druhy jógy a nevíte, jaký z nich je pro vás ten nejlepší? Tento článek vám orientaci mezi nimi trochu usnadní.

Jóga je živý pulzující systém, který se skládá z mnoha různých druhů a podruhů. A každý z nich má svůj osobitý název. To může být pro začátečníka velmi matoucí. Pokud jste opravdu odhodlaní prozkoumat plný potenciál jógy, začnete si brzy všímat obrovské rozmanitosti mezi jednotlivými druhyHathajóga, Powerjóga, Džňánajóga, Rádžajóga, Mantrajóga a tak dál a dál....

Lidé si často nejsou jistí, který typ jógy je pro ně ten nejlepší. Kladou si otázky typu: Je lepší tenhle nebo tamten druh? Jak to poznám?

S tím si nedělejte starosti! V tomto článku vám následující otázky ujasníme. Dozvíte se, o čem jóga je, jaké jsou její základní typy a jejich vlastnosti. A na vás bude se jen na konci rozhodnout, ke které józe chcete směřovat.

Lidé si často na začátku myslí, že jóga je jen další způsob posílení, protažení a uvolnění těla, které dělá štíhlé boky a hubené nohy. Ale čím hlouběji se do ní ponoříme, začneme chápat, že jóga se vyvíjí více než 5000 let a rozšířila tak svou působnost do mnoha kultur a náboženství. To nám může pomoci uvědomit si, proč existuje takové množství druhů jógy. Zároveň je důležité pochopit, že všechny druhy byly vyvinuty pouze pro jeden unikátní účel: osvobození sebe sama skrze sjednocení těla, mysli a duše.

enlightenment-Prakticky každý druh jógy představuje cestu k seberealizaci a zodpovězení zásadních existenčních otázek. Pokud se do jógy dostatečně ponoříte a budete ji uvědoměle praktikovat, dostane se vám odpovědi na všechny podstatné otázky: "Kdo jsem?", "Proč jsem tady?", "O čem je život?", "Proč trpíme?", "Existuje po smrti další život?", "Existuje život na jiných planetách?" "Existuje Bůh?" Každý z hlavních typů jógy představuje specifický přístup k seberealizaci, porozumění a konečnému osvobození vaší duše. Žádný z druhů není lepší nebo horší než ten druhý. Každý pouze klade důraz na určité aspekty jógy jako cestu k vyššímu vědomí a osvobození. Jednotlivé systémy se navzájem nevylučují. Potřebují se navzájem.

Díky pochopení toho, co ten který typ jógy představuje a zdůrazňuje, se budete moci sami rozhodnout, který je pro vás nejpřínosnější. Jakmile se s jednotlivými druhy seznámíte, budete si moct vytvořit svou vlastní osobní praxi, do které si z každého typu vyberete ty prvky, které vám dělají dobře. Základem je pochopit 4 hlavní směry, která vám pomohou se základní orientací ve světě jógy. Díky nim poznáte celkový organizační systém jógy, aniž byste byli zahlcení zatím zbytečnými podrobnostmi.

Abyste dosáhli blaženosti a osvícení, je třeba trénovat nejen Hathajógu (nebo-li fyzickou jógu), která je na Západě tak populární, ale hlavně chápat a praktikovat už zmíněné 4 hlavní cesty jógy:

Zdroj: http://www.yogaforeternalbliss.com/different_types_of_yoga/#.VMDWY0eG-wt