Jóga a práce s psychikou

To, že jóga přímo působí na psychiku není žádným tajemstvím. Relaxační a dechová cvičení jsou výborná pro zklidnění mysli, uvolnění a zbavení se stresu. Jak je to ale s ásanami? Ty jsou často vnímané převážně jako fyzické cvičení. U jejich praktikování se zaměřujeme hlavně na svě tělo, na svaly, které protahujeme, či posilujeme. Nicméně i ásany mají výrazný vliv na naší mysl a psychiku.

Znát sanskrtský název pozic není módním výstřelkem nebo snahou předvést se. Sanskrt je vyjímečný jazyk. Zaznamenává totiž vibraci daného slova. Proto mají mantry takovou sílu. Pojmenování jógových ásan není náhodné. Každý název odráží to, co daná pozice přináší. Není potřeba začít se studiem sanskrtu. Úplně postačí, když v dané pozici budete vnímat její hlubší význam, přínos nejen pro Vaše tělo, ale i mysl. Posílit toto vnímání lze právě i uvědomováním si sanskrtského názvu dané pozice. Pokud chcete s pozicemi hlouběji pracovat, je třeba v nich zůstávat delší dobu. Dynamické cvičení se pro tyto účely nehodí.

Pokud si nejste jisti jak začít, zkuste úplně jednoduše u záklonových pozic. Tam je vliv, dle mého názoru, nejvýraznější. Při záklonech rozevíráme hrudník, čímž se posiluje sebevědomí. Uvědomte si, jak fyzicky reagujeme na strach nebo nejistotu. Začneme si chránit naše nejcitlivější místo – břicho. Hrbíme se, stahujeme se do sebe. Záklon je úplný opak. Otevíráme sebe a své srdce světu. Naopak při předklonech zase posilujeme pokoru. Dalším příkladem mohou být varianty pozice bojovníka, které nás aktivizují, pomáhají nám dodat energii a sílu, podporují soustředění.

Zkuste u své vlastní praxe sami pozorovat, jak na vás ásany působí. Přínos cvičení bude o hodně větší.

Autorka: Petra Morávková