Jóga pro muže

Jako dítě jsem v televizi nejraději sledoval kreslené postavičky typu Superman, Pepek Námořník nebo Herkules. Tito muži byli stateční, silní a odvážní.

Ať šlo o jakoukoliv situaci, vždycky se s padouchy nakonec vypořádali, bez ohledu na jejich velikost a sílu. Tehdy jsem je zbožňoval a chtěl jsem být stejní jako oni. Samozřejmě si teď uvědomuju, že není v lidských silách létat nebo zvedat obrovské balvany holýma rukama, ale pořád věřím, že člověk si dokáže vůlí a vytrvalostí vypracovat stejně silné tělo, jako mají tito superhrdinové.

Touha po hezkém těle už dnes není omezena jen na ženy. Také mnoho mužů tráví každý ten v posilovně několik hodin, proto aby své tělo vytvarovali a zpevnili. V nedávné době vyšlo najevo, že skvělou variantou či doplňkem k posilování může být právě jóga, a to zejména mezi ženami. Velké množství mužů je totiž zatím bohužel k cvičení jógy skeptických, a to hlavně kvůli mylné představě, že jóga je určena pouze pro ženy.

Základním předpokladem cvičení jógy je flexibilita, a to je místo, kde se muži cítí být oproti ženám pozadu. Jógoví odborníci se domnívají, že tato mylná představa o józe u mužů vznikla ze skutečnosti, že ženské tělo se ve srovnání s muži snáze přizpůsobí různým jógovým pozicím. Podle nejrůznějších výzkumů mají muži mají tendenci ztrácet svou pružnost již na konci dospívání. Zaměřují se především na oblast hrudi, ramen a paží; a spodní polovinu těla čím dál víc ignorují. To vede k zkrácení a zatuhnutí hamstringů, lýtek a slabin. Proto raději udržují bezpečnou vzdálenost od jógamatky.

To, co muži musí pochopit, je to, že jóga není žádná náhražka, ale doplněk, který jim pomůže k lepším výsledkům. Muži milují zvedaní činek v místní tělocvičně nebo dlouhý běh, kdy zlepšují vytrvalost a posilují tělo. A jóga na takový typ tréninku tělo perfektně připraví. Nabudí a protáhne tělo a zklidní mysl, což je pro dobrý sportovní výkon bez zranění nezbytné. Takže příště, než se pustíte do běhu či posilování, si zkuste dát několik jednoduchých jógových pozic a uvidíte ten rozdíl!