Meditace na dostatek

Trendem dnešní doby je bohužel velký tlak, vysoké nároky a neustálý stres. Od malinka to učíme i naše děti. Stále někam pospícháme, protože není čas. Chceme, aby byly úspěšné, je tedy potřeba se učit, docházet na různé kurzy a kroužky. Chcete to někam dotáhnout? Je potřeba více dělat, více se snažit, více času, více peněz...

Možná není náhoda, že tak častou nemocí je právě rakovina. To nikdy nekončící bujení, požírání všeho okolo se nám může vracet i tímto způsobem. Ale za čím se vlastně honíme? Kdy budeme spokojení, kdy si řekneme: "teď mám vše, po čem jsem toužil/a?" Bohužel se stále díváme před sebe a jdeme jak osel za mrkví, kterou nikdy nedohoní. Něco získáme, máme radost, ale za den, týden, možná měsíc to přijmeme jako samozřejmou součást našeho života a koukáme už zase dál, po něčem novém, lepším, větším.

Člověk potřebuje výzvy, potřebuje směr, aby mohl jít a posouvat se dál. Stagnace málo čemu prospívá. Jde jen o to, abychom si na té cestě taky uvědomovali, co je kolem nás a co je za námi a nekoukali pouze před sebe. Nevnímali pouze jenom ten neustále se posouvající cíl. Protože právě to je zdrojem našeho stresu. Pocit, že ještě nemáme hotovo, že jsme nedosáhli toho, co chceme. Podívejme se tedy na svůj život z druhé strany. Podívejme se na to, co jsme získali, co máme, co se nám podařilo. A buďme vděční. Možná není něco podle vašich představ, ale jiná oblast vašeho života je funkční, je hodna vaší spokojenosti. Zkuste přimout věci tak, jak jsou a přijmout, že vám to pro tuto chvíli může stačit.

Vždy můžeme žádat víc, to ale neznamená, že nemůžeme být už nyní spokojení s tím, co máme. Pomoci nám může meditace, při které se budeme soustředit na dostatek.

Meditace na dostatek

Posaďte se do své oblíbené meditační pozice, nebo pokud nejste zvyklí, můžete si to vyzkoušet i večer před spaním, když si lehnete do postele. Uvolněte se, klidně a plynule dýchejte, nechte odejít myšlenky. Představte si bohyni Lakšmí, která je spojována s hojností. Dívejte se na ni, vnímejte její krásu a klid. Uvědomte si, jak z jejích otevřených dlaní k vám proudí hojnost a dostatek v podobě zlatých penízků. Vnímejte ten teplý, zlatý proud, nechte se jím plně prostoupit.

Poté nechte obraz Lakšmí ve své mysli rozplynout a uvědomte si to, co máte. Ať už to jsou materiální věci, vztahy, práce, rodina, vaše dovednosti. Uvědomte si vše, co vám dělá radost, čeho jste dosáhli, co vás naplňuje a buďte za to vděční. Zkuste si pocit vděčnosti, spokojenosti a dostatku udržet co nejdéle.

Pokud se vám nedaří tuto meditaci praktikovat příliš často, můžete si někam, kam se často díváte, umístit obrázek Lakšmí, aby vám stále připomínala, že žijete v dostatku a hojnosti. Případně si pouštět Lakshmi mantru.