Pět způsobů, jak začlenit jógu do rušného pracovního dne

Všichni chceme zůstat fit a flexibilní, klidní, pohodoví a bez starostí. Jedním ze způsobů, jak to udělat, je začlenit jógu do vašeho pracovního dne. Místo přemýšlení o ranní nebo večerní hodině jógy jako jediném způsobu, jak začlenit jógu do vašeho denního programu, ji můžete dělat v malých krocích po celý den. Zde je pět způsobů, jak praktikovat jógu celý den, každý den, i když jste zaneprázdněni:

1. Hluboké jogínské nádechy

Zhluboka dýchat můžete, když řídíte, když stojíte ve frontě v obchodě s potravinami nebo když sedíte na meetingu či obchodním jednání. Nejenže hluboké dýchání zpomaluje tepovou frekvenci a zklidňuje nervový systém, ale také uklidňuje lidi kolem. Můžete dokonce ovlivnit dechovou frekvenci ostatních tím, že zpomaluje svou vlastní dechovou frekvenci. Hluboké dýchání přináší více kyslíku do mozku, takže když budete mluvit s klienty či partnery, budete chytřejší a výmluvnější.

2. Kancelářský strečink

Nemyslete si, že jen proto, že se nemůžete rozvalit na své karimatce, si nemůžete zacvičit některé skvělé pozice. Praktikovat můžete všechny ásany, které se praktikují vsedě, například různé torzní pozice, kterými si protáhnete celou horní polovinu těla: Ardha Matsjendrásana, Meruvakrásan. Zkusit můžete také jednoduché protahovací cviky (spojit paže za zády, vyhrbit a zase narovnat záda apod.)

3. Praxe Santosha

Mnoho aspektů jógy má více co do činění se změnou vaší perspektivy než s děláním různě komplikovaných zamotaných pozic. Zkuste se na několik okamžiků mezi meetingem a vyřizováním e-mailů zastavit a posadit. Dvě minuty se soustřeďte na všechny věci, které vám dosud už život přinesl. To vám přinese větší klid a pocit hojnost.

4. Vyzkoušejte pětiminutovou meditaci

Pokud se 5 minut budete věnovat zklidnění mysli a meditaci, zefektivníte tak mnohonásobně váš pracovní den a mnohem snáz budete řešit problémy. Jsou stovky meditačních technik, které můžete vyzkoušet, včetně soustředění se na mantru nebo zapálené svíčky, ale nejjednodušší cvičení v hektickém dni je pouhé soustředění se na dech. Ten jde s vámi všude, kam jdete vy. Počítejte dechy, každý nádech a výdech je jeden cyklus, nebo jednoduše vnímejte vzduch vycházející a procházející hrudníkem a bránicí, pohyb vašeho břicha nebo teplotu vzduchu, když vstupuje a opouští nozdry. Dávejte si pozor, aby se vaše mysl nekoncentrovala na nic jiného kromě dýchání, po celých pět minut ji znovu a znovu přivádějte zpět k dechu.

5. Cvičte jógu v polední přestávce

I když si vzhledem k omezenému prostoru můžete vyzkoušet několik ásan z vaší poslední lekce jógy, zkuste najít klidné místo v parku nebo v sídle firmy a pár cviků si udělat. Vaše tělo se bude cítit mnohem lépe, jakmile se vrátíte k práci, a vaše mysl bude mnohem koncentrovanější a připravenější na následující úkoly.

Přeloženo z: http://www.dailycupofyoga.com/2012/12/22/5-ways-to-incorporate-yoga-into-a-busy-day/