Pomůže vám jóga zhubnout?

Nedávno se mě moje nová studentka zeptala, co ještě dělat kromě jógy, aby zhubla, nebo zda stačí jóga samotná.

Jóga je skvělým pomocníkem při hubnutí, protože nás učí, abychom byli uvědomělí. Díky ní si mnohem více a lépe všímáme svého těla, učíme se rozeznat signály pravého hladu a dodávat tělu to, co opravdu potřebuje. Učíme se jíst, když máme hlad, a přestat, když jsme najezení (ne přecpaní). Pokud se naučíme takto vědomě jíst, snadno nalezneme a udržíme přirozenou a zdravou váhu.

Z mnoha důvodů často jíme, i když nemáme hlad. Jíme, když slavíme, jíme, když jsme v depresi, jíme, protože jí jiní atd. Čím více cvičíme jógu, tím více rozpoznáme situace, když jíme ze zvyku, stresu nebo smutku. Namísto použití potravin se můžeme napojit na svůj dech a snažit se přijít na to, co opravdu naše tělo chce nebo potřebuje.

Stačí cvičení jógy k dostatečnému spálení kalorií a tvorbě svalové hmoty?

Určitě! Jóga je komplexní pohyb těla, který vyžaduje vytrvalost, sílu, stabilitu a silný kardiovaskulární systém. Některými druhy jógy spálíte více kalorií než ostatními. Vinyasa, Power nebo Ashtanga jóga jsou rychlejší a nejnáročnější – jejich cvičení můžeme přirovnat k svižné procházce nebo lehkému běhání.

Během 60 – 90minutové lekce spálíte asi 250 až 350 kalorií. Hatha nebo Iyengar jóga tak náročné nejsou. Můžeme je přirovnat k pomalejší chůzi, takže tolik nespálíte, cca 150 až 200 kalorií za lekci.

Během Bikram jógy sice v důsledku vysokých teplot ztrácíte velké množství vody, ale lekce ve skutečnosti nejsou tak náročné jako Vinyasa či Ashtanga, při kterých vytváříte teplo vlastním tělem. Spálíte přibližně 200 kalorií.

Já kromě jógy chodím po celém Manhattanu pěšky, běhám, hraju tenis a lyžuju pokaždé, když jedu domů do Idaho. Dvakrát v týdnu učím pilates a jednou či dvakrát týdně posiluju. Samozřejmě zdravě jím a poslouchám své tělo – i když má občas chuť na nějakou dobrotu. Když dostanu chuť na hořkou čokoládu, nikdy neodolám.

Je důležité, abyste dělali to, co vás baví – pokud bych mohla dělat jen a jen jógu, dělala bych jí, protože ji zbožňuju. Hlavní věc je, abyste poslouchali své tělo a reagovali na jeho potřeby. Jóga, více než jakékoli jiné činnosti, nás naučí, jak skutečně naslouchat sami sobě; a to může být velkým přínosem na mnoha úrovních, včetně hubnutí nebo udržování zdravé hmotnosti.

Zdroj: http://yoganonymous.com/is-yoga-enough-to-help-you-lose-weight/
Autorka: Kristin McGee