Praxe jógy v době menstruace

Menstruace je normální, ale zároveň je to období, kdy je třeba si dopřát dostatek klidu a odpočinku. Neznamená to, že by se v době menstruace měla praxe úplně vynechávat, jen je třeba ji změnám v těle přizpůsobit. Jako vždy platí, že je třeba poslouchat svoje tělo, řídit se svými pocity, protože vše je velmi individuální. Obecně ale platí několik málo zásad, kterých by se právě menstruující žena měla držet.

  • Věnujte více času duchovní praxi. Více meditujte a relaxujte.
  • Zaměřte se na plný jógový dech. Zejména břišní dech pomáhá odstraňovat bolesti spojené s menstruací. Je možné cvičit také nádí šódhanu a další dechové techniky. Vyvarujte se ale prudkému dýchání spojeného s břichem jako je kapalabháti nebo bhastrika.
  • Necvičte mnoho dynamických sestav. V prvních dnech, kdy je krvácení nejsilnější, není dobré cvičit mnoho kol pozdravu slunci. Pokud praktikujete ashtanga jógu, nahraďte ji alespoň na první 2 - 3 dny klidnější praxí.
  • Vyvarujte se obrácených pozic. Veškeré obrácené pozice jsou poměrně náročné a nejsou v tomto období vhodné, příliš překrvují dělohu. V tomto období je dominantní apána, energie směřující z těla ven. Měli bychom to respektovat a nenarušovat tento tok obrácenými pozicemi. Většina žena sama cítí, že v těchto dnech jim nejsou obrácené pozice příliš příjemné. Pokud je přecijen chcete cvičit, rozhodně nedělejte dlouhé výdrže.
  • V době menstruace bychom neměli přepínat břicho, proto se příliš se nedoporučují ani výrazné zkruty a záklony. I tyto pozice patří k náročnějším a my bychom se měli naopak spíše uvolňovat. Torzní pozice mají efekt ždímaného ručníku, což v tomto období není příliš žádoucí účinek.
  • Zaměřte se hlavně na předklonové pozice, dejte ale prostor svému břichu, příliš ho nestlačujte.