Proč je správné dýchání tak důležité?

Dech je běžnou součástí našeho života. Je tak samozřejmý a automatický, že už ho ani nevnímáme, nepřemýšlíme nad ním a neřídíme ho. Přitom jen velmi málo lidí dýchá správně.

Většina lidí nevyužívá celou kapacitu plic - dýchá krátce a povrchně. Při cvičení jógy se v první řadě snažíme naučit vnímat svůj dech. Postupně ho prodlužujeme a směřujeme do různých částí plic. Hluboký, klidný a pomalý dech má několik výhod:

  • dostatečně okysličuje tělo,
  • zklidňuje mysl,
  • masíruje orgány v těle,
  • šetří tělo.


Náš běžný dech je krátký, protože žijeme v uspěchané době. Snažíme se uspíšit naprosto všechno, dýchání nevyjímaje. Zrychleným dýcháním si ale způsobujeme fyzické i psychické problémy.

Proto je v józe věnována velká část právě dechovým cvičením. Nesnažte se je tedy uspěchat nebo šidit. Správné dýchání je nutným předpokladem pro celkovou jógovou očistu a bez plnohodnotného dechu nelze cvičit náročnější pozice.

Základem je naučit se dýchat nosem. Je třeba na to dbát i během dne, aby se to pro nás stalo standardem. Poté je možné přistoupit k prohlubování dechu. Konkrétní dechová cvičení mají v józe svůj smysl, nicméně i zde platí, že je lepší cvičit méně a častěji, než více a občas. Jde o to, dostat správné dechové návyky do běžného dýchání, tzn. abychom dýchali klidně, pomalu, hluboce a nosem kdykoliv, ne pouze, když cvičíme jógu.

Dýchání a mysl

Dýchání výrazně působí na naši mysl. Každý si už určitě všiml, že pomalu dýchá, když je klidný, naopak zrychleně a povrchně, když je nervózní, rozčílený nebo ve stresu. Pokud se naučíme s dechem pracovat, uvědomovat si ho a cíleně zklidňovat a prohlubovat, můžeme tak pracovat i se svojí myslí. Ve vypjatých situacích stačí několikrát hluboce nadechnout a vydechnout. Tím si zklidníte a projasníte mysl.