Snažte se SE NESNAŽIT a zlepšete tak své cvičení jógy

Ocitli jste se někdy v situaci, že pozicemi, se kterými obvykle bojujete (pozice stromu, bojovník III), jednoduše proplujete bez sebemenší námahy? Je velmi pravděpodobné, že vaše náhlá pohyblivost a lehkost byla dána tím, že jste se nijak zvlášť nesnažili.

Podle Edwarda Slingerlanda, autora nové knihy Snažit se SE NESNAŽIT: Umění a věda spontánnosti, vycházející ze starověkých čínských myšlenek, které mohou zlepšit váš výkon kdekoli od jógového studia po první rande, je základem se méně snažit a více prostě být, tam kde jsme.

"Měli bychom se dostat do paradoxního stavu mysli – snažit se se nesnažit, zatímco vědomě sledujeme spontánnost jako cíl: v podstatě se snažíme použít naši mysl, aby sama sebe uzavřela – zablokovala, vysvětluje Slingerland, profesor asijských studií na University of British Columbia.

Je to náročné, ale pokud umíte dosáhnout tohoto nenuceného stavu, který staří Číňané nazývají wu-wei (čti ‚ú-vej'), můžete se zlepšovat ve všech oblastech života, které vám dosud unikaly," říká Slingerland.

"Wu-wei odkazuje na stav celkového klidu, díky kterému se úplně ztratíte v tom, co děláte, necítíte žádné velké úsilí, a přesto všechno funguje perfektně," vysvětluje. "Když jste ve wu-wei, jste maximálně efektivní v tom, co děláte, a následně se cítíte uvolněně a spokojeně."

Tento efekt se stejně tak může rozšířit do vašeho společenského života. "Na ostatních máme rádi spontánní lehkost, máme tendenci věřit a být přitahováni těmi, kdo ji ukazují," říká Slingerland. "Číňané tuto atraktivní auru nazývali ‚de' (vyslovuje se ‚dah'), nebo ‚charismatické energie.'"

Wu-wei zní jako něco, co bychom všichni chtěli. Ale jak to získat?

Podle čínských mistrů existují čtyři způsoby, vysvětluje Singerland.

1. "Pilujte a pilujte" aneb tvrdě se snažte, abyste od sebe snažení úplně oddělili. Stejně jako když každý den trénujete pozici půlměsíce, dokud už nebudete potřebovat pod dlaní jógový blok.

2. Zapomínejte nebo aktivně odmítejte snahu. Záměrně odmítejte veškeré úsilí a snažte se dostat do kontaktu se základními, přirozenými tendencemi.

3. "Zasaďte semínko" aneb pozitivní návyky a tendence v nás. Například na moment zkuste prožít skutečný soucit a snažte se ho rozšířit do míst, kde si myslíte, že by měl být, ale chybí, například na bezdomovce, které potkáváte každý den po cestě do práce.

4. Nechte odplynout vědomí a staňte se plně přítomní a unášení činností, kterou právě děláte.

Vědomá snaha v meditativní praxi, jako je jóga, totiž narušuje naši schopnost relaxovat a dostat se do stavu, který hledáme.

Vzpomeňte si na to příště, až budete cvičit pozici stromu.

Přeloženo z: http://blogs.yogajournal.com/yogabuzz/2014/06/how-trying-not-to-try-can-improve-your-yoga-practice.html

Autor: Jennifer D'Angelo Friedman