Tři důvody, proč nás jóga zklidňuje

Dnes existuje celá řada stylů jógy. Na některých lekcích budete více v klidu relaxovat a soustředit se na dech, na jiných se velmi zapotíte a posílíte svoje tělo, všechny styly mají ale jedno společné, nebo by alespoň měly mít, a to je pocit klidu, který se ve vás po praxi rozvine.

Co způsobuje tento klid? Proč má na nás jóga tak zklidňující účinky? Důvodů je více, zde jsou tři hlavní.

Dýchání

Všechny styly jógy dbají na správné a pomalé dýchání, který je v souladu s pohybem těla. Klidný dech se rovná klidná mysl. Pokud jste někdy rozrušení zkoušeli provést pár pomalých nádechů a výdechů, nebo se prostě jen zhluboka nadechnout, víte, že to opravdu funguje. Uvědomíte si přítomnost a zklidníte svoji mysl.

Pozornost

Při praxi jógy jste stále vedeni k tomu být tady a teď. Vnímat svoje tělo a svůj dech. Ať už cvičíte pozdrav slunci nebo ležíte v šavásaně, vždy byste měli vnímat svoje tělo jak ladně plyne nebo v klidu relaxuje. V hlavě už potom nezbývá prostor pro vír myšlenek.

Ásany

Jógové pozice nejsou pouze prosté cviky. Mají vliv na celý organismus. Pokud v nich setrváme delší dobu, protahují a posilují svalstvo, ale také působí na parasympatikus, který je součástí nervového systému. Jeho aktivací dochází ke zklidnění organismu. V dnešní době je více zapojován sympatikus, který je spojený se stresem. Cvičením jógových pozic nejen posilujeme parasympatikus, ale přispíváme také k rovnováze nervového systému.