Večerní praxe jógy

Praxe jógy je obecně činnost vhodnější na ráno. Většina dechových technik i cvičení ásan je energizující a pokud si klasickou lekci jógy zacvičíme pozdě večer, velmi pravděpodobně budeme mít problém usnout.

Nehledě na to, že bychom měli respektovat biorytmus svého těla. Snažte se proto najít si na cvičení čas ráno nebo alespoň přes den. Pokud se potřebujete protáhnout nebo uvolnit před spaním, volte takové techniky a pozice, které zklidňují.

Ničemu neublížíte, pokud si zarelaxujete a uvolníte celé svoje tělo. Pozor ale, abyste neusnuli. Večer je tělo už unavené a pokud se položíte do šavásany, zavřete oči a začnete se soustředit na svůj dech, může se velmi snadno stát, že usnete. Proto je lepší relaxovat v sedu.

U dechových cvičení je nejlepší soustředit se pouze na svůj dech nebo cvičit plný jógový dech. Určitě nezařazujte aktivizující techniky, jako je kapalabháti nebo bhastrika. Vhodnější technikou pro pozdní hodiny je nádí šódhana nebo udždžají.

Co se týče fyzického cvičení, je dobré se pouze klidně, pomalu protáhnout za pomoci různých průpravných cviků. Zaměřte se na srovnání páteře a protažení nohou, které jsou po celém dni nejvíce unavené.

Necvičte obrácené pozice. Ty jsou velmi aktivizující a i když by vaše nohy možná ocenily, že je necháte odkrvit a uvolnit, na vaše tělo jako celek by to nepůsobilo dobře. Snažte se cvičit spíše úklonové pozice jako je například parighásana, které tělo daleko více zklidňují, než například pozice záklonové. V žádném případě večer necvičte pozdrav slunci. Tato sestava je velmi energizující. Ke zklidnění naopak poslouží jiná sestava, pozdrav měsíci.