5 tipů pro cvičení Ashtanga jógy

Nabízíme pár tipů od zkušené cvičitelky ashtanga jógy Molly Savard, jak k tomuto typu jógy přistupovat a jak ho praktikovat.

"Na Ashtanga jógu jsem narazila na konci školícího programu pro lektory trvajícího 200 hodin. Znala jsem mnoho pozic, protože jsem praktikovala cvičení, která se z Ashtangy vyvinula, jako Power jóga nebo Vinyasa Flow, ale nikdy jsem necvičila Ashtangu jako takovou. V noci před začátkem školení jsem vůbec nemohla spát a nervovala se tím, jaké to bude a jestli budu schopná Ashtangu zvládnout.

Po několika dnech jsem si uvědomila, jak byly moje předsudky a předpojatá očekávání zavádějící a zbytečné. Zde je několik tipů, které pomohly mně a mým kolegům Ashtangu zvládnout a užívat si ji:

Nenechte se zastrašit

Když začínáme s první sérií (v Ashtanze existuje šest sérií pozic), často máme nepříjemné skličující pocity zmaru. „Co chtějí, abych udělala s těma nohama? Na to nejsem dost silná, pružná, pokročilá!" Ale smyslem jógy je právě to – praxe, praxe, praxe. Bála jsem se, protože si myslela, že při cvičení nějak „selžu", že nebudu znát všechny ásany, než jsem zjistila, že mnozí studenti tráví roky učením a zdokonalováním první série. Každá série je navržena tak, aby budovala pevnost a pružnost vytvořenou v předchozích pozicích. Máte-li pochybnosti, zda se hlavou někdy dotknete svých prstů na nohách, brzy sami sebe překvapíte.

Nesnažte se se sebou za každou cenu bojovat

První série Ashtangy se nazývá jóga čikitsa, neboli jógová terapie, protože odstraňuje toxiny a nemoci. Čas, kdy začínáte s Ashtangou, je zároveň ideální na to odstartovat životní změny, které jste měli v úmyslu udělat. Můžete ubrat nebo odstranit maso ze svého jídelníčku, jak je doporučeno při cvičení Ashtangy, případně čerpat informace z Ájurvédy o tom, jaké potraviny vaše tělo při cvičení budou podporovat.

To neznamená, jak jsem si původně myslela, že jste povinni za svého jídelníčku vyškrtnout každé jídlo, které milujete, nebo že se máte cítit provinile, když si ho čas od času dáte. Sebekritika a extremismus vám k pozici spící želvy (Supta Kurmasana) nepomohou. Místo toho považujte vaše nové cvičení a životní styl jako možnost něco změnit, upravit a pracovat na tom, abyste sami k sobě byli laskaví.

Dýchejte

Pokud jste cvičili jakýkoliv druh jógy, víte, že dech je její nedílnou součástí. Všechny postoje v ashtanze jsou spojeny dechem (vinyasa). Když jste v pozici pluhu, dýchání se vám může zdát téměř nemožné, ale naopak vás udržuje zpevněné a ukotvené hluboko ve vašem těle. Dýchání vás dostává dál a dál v každé pozici až vás dovede do závěrečné šavásany.

Cvičte každou vinyasu jako kdyby byla první

Při 25. čaturanze se možná zamyslíte nad tím, proč cvičíte, proč to celé děláte. Než jsem začala budovat sílu paží a středu těla, čaturanga mi vždycky nakopala zadek. Ostatní studenti ze školení mou frustraci a únavu sdíleli.

Pak nám jeden z našich instruktorů řekl, že je třeba se ujistit, že jsme každou vinyasu provedli se stejným úsilím a stejnou koncentrací; jinak bychom se mohli příliš unavit a zranit. Pokud jsou pro vás čaturangy příliš náročné (nebo pokud si jen potřebujete odpočinout), před pokládáním se na zem položte kolena na podložku. Budete i nadále budovat sílu, aniž byste riskovali poranění ramen, loktů a zápěstí.

Vydržte cvičit (a ostatní přijde samo)

Děkuji Sri K. Pattabhi Jois, zakladateli Ashtangy, za toto moudro, které jsem se naučila, až když jsem se prodrala prvním týdnem cvičení: prostě si stoupni na podložku a cvič. Když jsem měla pocit, že nemůžu cvičit, cvičila jsem. Když jsem přestala přemýšlet o náročné praxi a harmonogramu, můj výkon se zlepšil – téměř jako mávnutím kouzelného proutku.

Pokud se tím budete řídit, můžete se brzy ocitnout v pozici, o které se vám nikdy nesnilo. Všimnete si svalů a rozsahu pohybů, které jste ještě před týdnem neměli. Cesta Ashtangou je dlouhá a náročná, ale se zdravým tělem, klidnou myslí a vyvíjejícím se cvičením se dostanete mnohem dál, než jste doufali."