Jóga v horkých letních dnech

Čeká nás další týden s teplotami nad 30°C. Na takové teplo a sucho není náš organismus příliš zvyklý a pro mnohé je myšlenka na pohyb děsivá. Jak vydržet u praxe jógy i v těchto dnech?

Cvičte v ranních hodinách

Ráno je obecně ideální doba pro praxi jógy. Pokud jste ale zvyklí cvičit v odpoledních hodinách, zkuste si alespoň v těchto dnech přivstat a zacvičit si ráno, kdy je ještě relativně chladno. Bude se vám cvičit daleko lépe, protáhnete si tělo po spánku a dodáte energii na začínající den.

Vyberte si ty správné pozice

Každá ásana nějakým způsobem působí na naše tělo a celý organismus. Vybírejte vždy takové, které vám v daných podmínkách dělají dobře. Vyvarujte se silových pozic nebo takových ásán, které jsou pro vás náročné. Zbytečně byste zahřívali svůj organismus. Zaujímejte tedy takové pozice, které vám jsou pohodlné, ve kterých se lehce uvolníte a můžete volně dýchat.

Vhodnou pozicí je například sarvangásana nebo viparita karaní. Pokud jsou tyto pozice pro vás těžké, lehněte si ke stěně a jenom si opřete nohy o zeď. Tyto pozice vám uvolní nohy a naopak osvěží hlavu a pomůžou s malátností, kterou můžeme cítit. Po návratu z pozice chvíli relaxujte, nezvedejte se příliš rychle.

Při praxi raději postupujte pomalu, volte klidnější jógu.

Zaměřte se na ochlazující dech

Při pránájámě si vybírejte takové techniky, které ochlazují. Velmi vhodnou je technika šítalí, která má výrazně ochlazující účinky.

Více relaxujte a meditujte

Ve dnech, kdy je těžší fyzická aktivita, je nejlepší zaměřit praxi více na mentální techniky. Pokud vám fyzický pohyb nedělá dobře, zůstaňte pouze u klidného jemného protažení a těžiště praxe přesuňte k relaxačním nebo meditačním technikám.

Pracujte s vizualizací. Můžete si představovat zasněžené hory nebo něco podobného, co má ochlazující účinek. Zkuste v sobě při relaxaci vyvolat pocit chladu, třeba tím, že si v mysli vyvoláte obraz studánky v lese. Vnímejte jak voda zurčí, uvědomte si její chlad a čistotu. Představte si, jak ji nabíráte do dlaní a pijete ji. Uvědomte si její chuť, to, jak vás osvěžuje. Její blahodárné a ochlazující účinky se rozlévají po celém vašem těle...