Jóga v moderním světě

Jóga je dnes velmi rozšířená a oblíbená. Díky všem možným stylům, které se v průběhu času vyvinuly, si na své může přijít téměř kdokoliv. To má ale i svá úskalí.

Je až zarážející, jak "nejógová" může jóga vlastně být. Snaha vydělat, kde se dá, a zaplnit veškeré díry na trhu, se bohužel nevyhnula ani józe, a pro praktikující je tak připravená těžká zkouška.

Výrobci a prodejci se nás stále snaží přesvědčit, že potřebujeme víc a víc věcí. Ať se budete věnovat jakémukoliv sportu nebo koníčku, budou chtít na vás vydělat a v józe to není jiné. Budete potřebovat speciální podložku, vak, oblečení, různé pomůcky a věcičky, aby se vám lépe praktikovalo a meditovalo. A pokud to všechno budete mít, bude potřeba po relativně krátké době koupit další, lepší nebo v novém designu. Toto je potřeba, pokud si chcete vytvářet image jógína, není to ale potřeba, pokud jógu chcete skutečně praktikovat v její hloubce. Protože pokud to pro vás není "pouze cvičení", ale zabýváte se i filozofií jógy, budete jistě znát jamu a nijamu (viz článek Rádžajóga). To jsou docela zajímavé principy. A ještě zajímavější je, že by jimi člověk na cestě jógy měl začínat. Jama a nijama patří do rádžajógy a jsou prvními dvěma stupni na této osmidílné stezce. Ásany neboli jógové pozice jsou až třetí. S jamou a nijamou by se tedy člověk měl seznámit dříve, než začne fyzicky cvičit. Mezi jamy patří například aparigraha tedy nepřipoutanost či nehrabivost nebo astéja, která není nekradením jen v té základní rovině, ale vztahuje se k ní i závist.

Jóga se dá cvičit na koberci a ve starých teplákách. Samozřejmě, je dobré si vše udělat tak, abychom se cítili dobře, nic speciálního a hlavně předraženého ale potřeba není. Pro každého je zkouškou, zda tomuto vábení podlehne nebo ne. Trochu zákeřné je, že všechny ty krásné věcičky jsou nám často nabízeny v jógových studiích nebo lektory samotnými. Člověk musí zůstat bdělý. Jóga je v mnoha podobách všude kolem nás, což je naprosto skvělé. Každá mince má ale dvě strany. Proto buďme opatrní, protože ne všechno, co se za jógu vydává, jógou skutečně je, ať už se jedná o styl praxe, konkrétního lektora, názor či věc.

Přejeme vám na vaší cestě hodně bdělosti a schopnosti rozlišovat, protože jen tak se člověk nevzdálí podstatě.